Lukeminen on kuin rahaa pankkiin panisi!

Mummi luetko minulle?

Aleksis Kivi ( ent. Stenvall) syntyi 10.10.1834. Hän on Suomen kansalliskirjailija, jonka syntymäpäivä on virallinen liputuspäivä. Aleksis Kiven syntymäpäivä on myös suomalaisen kirjallisuuden päivä. Tänä vuonna vietetään Aleksis Kiven 185 vuotissyntymäpäivää.

Tutkimukset ja käytäntö ovat osoittaneet, että lapselle lukeminen on kuin rahaa pistäisi säästöön. Sillä edistetään lapsen puhumaan oppimista ja sanavarastoa. Lapselle ääneen lukeminen on ainoa tehokkaaksi todettu keino vaikuttaa lukutottumuksiin ja lukemisharrastukseen tulevaisuudessa.

Lukutaidon kehittäminen kannattaa aloittaa jo vauvasta ennen kuin lapsi oppii itse lukemaan. Tähän keinona on ääneen lukeminen. Jo 15 minuuttia ääneen lukemista päivässä riittää.

Tutkimuksin on todettu, että lapset, joille on luettu ääneen,saavat parempia arvosanoja kouluaineissa. Lisäksi lapsille on kehittynyt suurempi empatiakyky. Tarinoita kuuntelemalla he saavat roolimalleja sekä oppivat ihmisten luonteesta ja käytöksestä.

Lukeminen ei ole vain hiljaa olemista. Perheessä sen tarkoittaa ajatusten vaihtoa ja se lähentää lasta ja vanhempaa. Se vahvistaa heidän vuorovaikutussuhdettaan. Lukemista ei voi aloittaa liian aikaisin. Ääneen lukuhetket kannattaa säilyttää arjessa silloinkin, kun lapsi osaa itse lukea. Lukemista on hyvä jatkaa lapselle niin pitkään kuin hän sitä haluaa.

Lapsenlapseni on ollut hyvin varhain kiinnostunut kirjoista. Ensimmäiset kuvat hänestä kirja kädessä on otettu neljän kuukauden iässä. Kiinnostus kirjoihin, ensin niiden kuviin ja myöhemmin myös kertomuksiin on jatkunut. Nyt vajaa neljävuotiaana hän kantaa mummin ja ukin luona ollessaan jommalle kummalle meistä kirjapinon ja toteaa: ”Voisitko lukea minulle. Haluan itse kertoa, mikä kirja luetaan ensin”. Yleensä pinossa on kolme kirjaa, joista ensin luetaan se, missä on lyhyin tarina.

Luettaessa olen kokeut tärkeäksi itse eläytyä ja elävöittää lukemista. Kuvien katsominen ja niistä kertominen on myös yksi hyvin tärkeä tehtävä. Lapsenlapseni usein pyytääkin tekemään kysymyksiä kirjan kuvista. Hän haluaa innokkaasti vastata tekemiini kysymyksiin.

Lapsenlapsellani on laaja sanavarasto ja verraton mielikuvitus. Erityisesti kiinnostuksen kohteena ovat elämän arkiasioihin perustuvat tarinat kuten kahden satuhahmon lääkärissäkäynti, luontoretki ja kokkina oleminen.

Luontokirjoissa mielenkiintoisinta tuntuu olevan tällä hetkellä kyykäärme. Olen kertonut hänelle tosikertomuksen tytöstä, jota käärme puraisi ja tyttö joutui olemaan sen vuoksi sairaalassa. Tämän kuultuaan, lapsenlapseni halusi heti luontokirjasta katsoa ja kuulla, millainen kyykäärme oikein on. Siihen kertomukseen on palattu useita kertoja.

Muistakaamme lukea lapselle aina, kun se vain on mahdollista ja vielä pitkään sen jälkeen, kun hän itse on oppinut lukemaan. Yhteinen hetki kirjan parissa vahvistaa vuorovaikutussuhdetta ja lähentää.

Eeva Heinonen
puheenjohtaja, Kuopion Pelastakaa Lapset ry

Jätä kommentti

*