Nuoret kylillä ja kaupoissa

Kuva: Pixabay

Mikään ei ärsytä aikuisia enempää kuin se että nuoret eivät tee mitään. Nuorten lorviminen torien reunoilla tai kauppojen käytävillä on monille aikuisille tuttu näky. Ja mitä he siellä tekevätkään: Eivät yhtään mitään.

Tai siltä se aikuisten silmään usein näyttää. Todellisuudessa kyseessä on nuorille tärkeä sosiaalinen vapaa-aika. Erityisesti nuoruudessa kaverit ja kavereiden kanssa vietetty aika on äärimmäisen tärkeää. Yksinäisyys onkin erityisen tuhoisaa juuri nuoruudessa.

Aikuisten silmään turhalta lorvimiselta näyttävä aika onkin nuorille merkityksellistä ja äärimmäisen tärkeää. Muistammeko me aikuiset sallia ja hieman ymmärtääkin tätä? Muistaa omaa nuoruuttamme, jolloin kenties myös etsimme omaa paikkaamme maailmassa ja käytimme aikaamme näennäisesti lorvien.

Kavereiden kanssa hengailu on nuorille omaa aikaa. Hetki, jolloin voi levätä. Jatkuvan kehityksen keskellä myös askareet ja kiire ovat siirtyneet jo puhelimen päähän. Elämä on muuttunut hyvin suoriutumiskeskeiseksi. Harrastuksia on oltava. Kesätyöt on aloitettava mahdollisimman nuorena. Sosiaalisen median ylläpitäminen käy jo työstä. Tämän lisäksi pitää myös stressata tietenkin koulusta. Tästä kaikesta irtautuminen vaatii lepoa. Hetkeä, jolloin ei tarvitse oikeasti tehdä mitään.

Nuoruudessa on kautta aikojen tarvittu tiloja kokoontua yhteen. Aikoinaan ne olivat ehkä maitolaitureita, rantoja, puistoja, harrastuksen taukotiloja. Tänä päivänä tilan kavereiden kanssa hengailulle tarjoaa yhä useammin joku kaupallinen tila – ostoskeskus, Prisman aula tai huoltoasema. Nämä tilat ovat lämpimiä, viihtyisiä ja turvallisia sisätiloja viettää aikaa paitsi nuorille myös lapsiperheille ja ikäihmisille. Kukapa Suomen räntäsateessa haluaisi pihalla olla. Lisäksi tilat ovat usein kaikille helposti saavutettavia.

Nuorten Palvelu ry:n näkökulmasta nuorten hengailun ja ajanvieton eri tiloissa on tärkeää olla mahdollista. Tarvitaan erilaisia tiloja, joissa eri ihmiset saavat olla omana itsenään ja osana sosiaalista elämää. Erityisesti nuorten ajanvietto nähdään kuitenkin helposti ongelmana ja huonona asiana. Voisimmeko me aikuiset kuitenkin suhtautua tähän hieman myönteisemmin? Huono käyttäytyminen ja mahdolliset huolta aiheuttavat ilmiöt ovat asia erikseen, näihin täytyy toki puuttua. Mutta lähtökohtaisesti nuorten oleilu keskustassa, kylällä, kaupoissa ei ole asia, johon on tarve puuttua negatiivisesti. Päinvastoin: pienikin myönteinen kohtaaminen vaikkapa myyjän tai vartijan kanssa voi olla nuoren elämälle iso kokemus hyväksyvästä aikuisyhteiskunnasta, jossa jokainen on tärkeä.

Jos kiinnostuit, lukaise lisää vaikkapa Nuorten reviireillä -toiminnan sivuilta (www.nuortenreviireilla.fi) tai tulemalla Nuorten Palvelu ry:n 50-vuotista taivalta juhlistavaan Nuorten reviireillä -juhlaseminaariin Espooseen 6.6.2019. Seminaarin ohjelma ja ilmoittautumisohjeet löytyvät täältä: https://nuortenpalvelu.fi/nuorten-reviireilla-juhlaseminaari-espoossa-6-6-2019/

 

Pauliina Lampela, asiantuntija
Ville Kukkurainen, yhteisökehittäjä
Nuorten Palvelu ry