Päihteet perheissä

Kyllähän kesällä voi ottaa?

Kesä ja lomat ovat taas pitkän talven jälkeen täällä. Kesätorien antimet houkuttelevat meidät viettämään päivää kaupungille ja uimarantojen iloiset lasten äänet saavat vanhemmat hyvälle tuulelle. Tiedämme kuitenkin, että kesälomien alkaminen ei kaikissa perheissä ole yhtä odotettua ja esimerkiksi päihteet voivat varjostaa koko perheen lomaa. Oletko miettinyt, millainen rooli päihteillä on omassa kesässäsi? Tai miltä päihteiden käyttö näyttää lapsesi silmissä?

Päihteiden käytön pelisäännöt parisuhteessa

Kahden aikuisen kodissa päihteet voivat olla erilaisessa roolissa, mutta entä jos perheeseesi kuuluu lapsia nyt tai tulevaisuudessa? Muuttuuko päihteiden merkitys? Nämä ovat asioita, joita ei välttämättä ole tullut ajateltua tai pohdittua puolison kanssa yhdessä ääneen ennen lapsen syntymää. Äidille päihteiden käytön pois jättäminen on yleensä luontevaa viimeistään raskaaksi tullessa. Tulevalle isälle voi olla haastavaa ajatella, että hänenkin täytyisi pohtia omaa päihteiden käyttöään, sillä eihän raskausaikana mikään hänen osaltaan muutu. Olemme kuitenkin huomanneet, että vanhemmaksi tulo on hyvä paikka molemmille vanhemmille pohtia omaa päihteiden käyttöään. Jokaisen perheen olisi hyvä yhdessä keskustella siitä, millaiset ”pelisäännöt” asiassa sovitaan.

Päihteiden käytön vaikutus lapsiin

Monesti vanhemmaksi tulo on myös matka omaan lapsuuteen ja pohtimisen paikka siihen, mitä haluaa omasta lapsuudestaan tuoda mukana omaan vanhemmuuteen. Esimerkiksi omassa lapsuuden perheessä koettu liiallinen alkoholin käyttö voi olla asia, joka nousee uudelleen ajatuksiin oman vanhemmuuden myötä. Tämä voi vaikuttaa siihen, että oman puolison alkoholin käyttö voi herättää ristiriitaisia tunteita.

Lapset aistivat kodin ilmapiirin herkästi, jos vanhempien välillä on erimielisyyksiä esimerkiksi päihteiden käyttöön liittyen. Kyse ei välttämättä tarvitse olla edes riidasta, mutta jännittynyt ilmapiiri kotona voi olla lapselle hyvinkin haitallista. Lapset myös kokevat vanhempien päihtymystilan hyvin eri tavoin. Omasta mielestään nousuhumalassa oleva aikuinen voi olla hauska ja rento, kun taas lapsen silmissä jopa pelottava.

 

Haluamme kannustaa ihmisiä puhumaan aiheesta avoimesti ja tarvittaessa hakemaan apua herkästi! – Koskaan ei ole liian aikaista hakea apua.

 

Aiheuttaako päihteiden käyttö perheessänne riitaa? Mietityttääkö, mikä on normaalia päihteiden käyttöä? Nämä voivat mietityttää perheissä useinkin, mutta avoin keskustelu asioista puuttuu.

Jos sinua mietityttää oma, puolison tai läheisen päihteidenkäyttö ja olet vanhempi niin voit olla yhteydessä meihin. Tarjoamme keskusteluapua matalalla kynnyksellä molemmille vanhemmille. Syksyllä on myös alkamassa isien oma Lasinen lapsuus -ryhmä, jossa isät voivat jakaa omia lapsuuden kokemuksiaan ja pohtia omaa isyyttä, muiden samankaltaista kokeneiden kanssa.

 

Suvi Kovalainen, Erityisesti isä -toiminta, Kirkkopalvelut ry & Anni-Maria Sundgren, Perhepäihdetyö, Kuopion Ensikotiyhdistys ry