Pelastakaa Lapset 100 vuotta

PELASTAKAA LAPSET 100 VUOTTA

100-vuotias Pelastakaa Lapset juhlii lasten kanssa yli 50 paikkakunnalla ympäri Suomen – myös Kuopiossa kauppakeskus Matkuksessa lauantaina 20.8.2022 klo 13-16.

Kuopion Pelastakaa Lapset ry kysyi kuopiolaisilta ja siilinjärveläisiltä lapsilta, mitä Suomen suurimmissa synttärijuhlissa olisi hyvä olla. Lähes kaikki olivat sitä mieltä, että herkkuja pitää olla.

Lisäksi lasten toiveissa oli erilaisia toimintapisteitä, pomppulinna ja kasvomaalausta. Tätä kaikkea Kuopion Pelatakaa Lasten vapaaehtoiset ja yhteistyökumppanit ovat järejestäneet.

Yhteityökumppaneina meillä on ollut kauppakeskus Matkus, Ikea, Kallaveden seurakunnan lapsityö, Karvakaverit, Kuopion Palokunta, Kuopion Poliisi, Kups, Steelers sekä Humak.

Suomen sisällissodassa noin 20 000 lasta menetti kokonaan tai osaksi huoltajansa. Suomen tasavallan presidentin puoliso Ester Ståhlberg päätti toimia auttaakseen näitä lapsia. Hän perusti 4.2.1922 yhdistyksen Koteja Kodittomille Lapsille ajatuksenaan, että ”jokaisen lapsen tärkein oikeus on oikeus hyvään kotiin”.

Tapa, jolla huolehdimme lapsista luo kulttuurin. Kulttuurin eräänä tunnusmerkkinä on huolenpito, joka uhrataan sen nuorimmille jäsenille”, totesi Ester Ståhlberg. Järjestö on sata vuotta kulkenut hänen viitoittamaa tietä edistäen lapsen oikeuksia ja asemaa. Vuonna 1945 järjestön nimeksi muutettiin Pelastakaa Lapset ry – Rädda Barnen rf

Nykyään Pelastakaa Lasten työ tavoittaa Suomessa jopa 45 000 lasta vuodessa. Maailmalla, osana kansainvälistä Save the Children -liikettä, Pelastakaa Lasten työ auttaa vuosittain kymmeniä miljoonia lapsia.

Sadan vuoden ajan Pelastakaa Lapset ry on toiminut kansalaisjärjestönä, jossa jokaisella on mahdollisuus vaikuttaa lapsen tulevaisuuteen. Ihmisten aktiivisuuden ansiosta lasten elämää on parannettu Suomessa ja maailmalla. Juhlavuonna kiitetään kaikkia lasten sankareita ja muistutetaan, että jokaisella on mahdollisuus toimia lasten puolesta.

Järjestömme ja Kuopion yhdistys jatkavat tinkimätöntä työtään lapsen oikeuksien edistämiseksi niin kauan, kunnes meitä ei enää tarvita. Haluamme kiittää kaikkia lasten sankareita ja muistuttaa, että meistä jokainen voi tehdä osansa.

Pelastakaa Lapset tuo yhteen lapsen oikeuksia edistävät ihmiset toimimaan ja vaikuttamaan lasten hyväksi kaikkialla, missä järjestö toimii.

Eeva Heinonen

puheenjohtaja

Kuopion Pelastakaa Lapset ry