Sano STOP kiusaamiselle

”Blogitekstin kirjoittaja on 14-vuotias Anni, joka käsittelee monelle arkaa aihetta monitasoisesti. Asiasisällön rivien välistä löytyy henkilökohtainen kokemus kiusatuksi tulemisesta. Annin kirjoitus kuvaa tämän päivän nuorten haastavaa tilannetta, jossa tilanteita joutua kiusatuksi on aiempaa enemmän. Onneksi myös apua on tarvittaessa saatavilla.”

 

Sano STOP kiusaamiselle

 

Kiusaaminen on yksi maailman ongelmista, jota ilmenee kaikkialla. Kiusaamista ilmenee esimerkiksi koulussa, kotona, julkisilla paikoilla ja netissä. Kiusaaminen voi olla henkistä tai fyysistä. Henkinen kiusaaminen on sitä, kun toiselle sanotaan jotain pahaa tai satutetaan henkisellä tavalla. Fyysinen kiusaaminen on esimerkiksi lyömistä tai potkimista. Netissä kiusaamista näkee yleensä sosiaalisessa mediassa, kuten Instagramissa, YouTubessa ja Snapchatissa. Mikä johtaa kiusaamiseen? Miksi joitakin kiusataan?

 

Kiusaamiseen liittyy monia syitä. Ulkonäkö, ikä, uskonto, sairaudet ja kansalaisuus ovat yksiä yleisimpiä kiusaamiseen johtavia syitä. Joku ihminen voi olla esimerkiksi hitaampi juoksemaan, jonka takia häntä kiusataan.  Jokainen ihminen on erilainen. Jokainen ihminen on oikeutettu samanlaiseen kohteluun. Mielestäni kiusaajan pitäisi asettua kiusatun asemaan ja miettiä miltä tuntuu olla kiusaamisen kohde.

 

Miltä kiusatusta tuntuu? Kiusattu voi kokea itsensä huonommaksi ihmiseksi kuin muut ja verrata itseään muihin ihmisiin. Pahan olon takia kiusattu haluaa/saattaa satuttaa itseään, kuten viillellä. Joskus pahan olon takia kiusattu voi miettiä jopa itsemurhaa. Pahan olon takia tulee mietittyä huonoja puolia itsestään, eikä huomaa ollenkaan hyviä puolia.

 

Miten kiusaaminen saadaan loppumaan? Kiusaamista ilmenee kaikkialla, eikä kiusattu välttämättä tiedä, kuinka sen saisi loppumaan. Jos kokee kiusaamista koulussa, kannattaa siitä kertoa opettajalle. Yleensä opettaja jututtaa kiusaajaa ja ilmoittaa tapahtuneesta vanhemmille. Jos kiusaamista ilmenee netissä, siitä kannattaa ilmoittaa poliisille. Jos kiusaaminen tapahtuu vapaa-ajalla, siitä on hyvä ilmoittaa luotettavalle aikuiselle ja poliisille.

 

Mielestäni kiusaamiseen pitäisi puuttua enemmän. Jos nuorella on paha olla, netistä löytyy Chat-palveluita, joissa voi puhua nimettömänä luotettavalle aikuiselle ja muille nuorille. Esimerkiksi Mannerheimin Lastensuojeluliitolla on nuortennetti, jossa voi puhua muille nuorille.

 

Osa ihmisistä pitävät henkistä kiusaamista pahempana ja osa fyysistä. On vaikeaa sanoa kumpi satuttaa ihmistä enemmän. Maailmasta tulisi paljon parempi paikka, jos kiusaaminen loppuisi. Ihmiset eläisivät sovussa, eikä ketään arvosteltaisi tai syrjittäisi. Jokaisen ihmisen pitäisi sanoa stop kiusaamiselle.