Tänään tuon kerhoon palan kotiani

Perjantai.

Lempparipäivä meistä monelle, koska viikonloppu häämöttää jo nurkan takana.

Perjantai.

Hiukan erilainen ja jännittävä päivä myös Kuopion Setlementti Puijolan iltapäiväkerhojen lapsille. Heitä on yhteensä 174 – iso joukko pieniä eka- ja tokaluokkalaisia.

Perjantai.

Puijolan kerhojen lelupäivä!

Me Puijolassa luotsaamme iltapäiväkerhoja kuudella Kuopion alakoululla. Kerhojen toimintaa ohjaa runko, jota myötäillen suunnittelemme iltapäivän sisällön viikkoon ja kauteen sopivaksi.

Myös lapset saavat suunnitella toimintaa. Ohjaajat kuuntelevat lasten ehdotuksia ja toiveita herkällä korvalla – näin toteutuu lasten osallistaminen.

Yksi lasten toiveista vuosi toisensa jälkeen on sama – kerhossa halutaan viettää lelupäivää. Tuo lasten ikitoive on otettu monen muunkin toimijan kerhoissa vakituiseen viikko-ohjelmaan. Lelupäivänä lapsi saa tuoda kerhoon mieluisensa lelun, esitellä sen muille kerholaisille ja ohjaajille ja tietysti – mikä tärkeintä – leikkiä lelullaan.

Lapsille lelupäivä on jännittävä ja mielenkiintoinen päivä täynnä lelujen taikaa, mutta mitä mahtaa lelupäivä merkitä kerhojen ohjaajille?

”Lelupäivä on lasten mielestä kiva juttu, jolloin pääsee näyttämään kavereille omia lelujaan. Ohjaajan vinkkelistä on hyvä, että päiviin tulee vaihtelua. Lapset pääsevät halutessaan ”valokeilaan” kertoessaan oman lelunsa nimen ja tarinan. Lelupäivä on Lasten oma päivä, jolloin joka hetki ei mennäkään aikuisen ohjeiden mukaan. On myös tuttua ja turvallista tuoda kerhoon pala kotia”, kommentoi Puijolan iltapäiväkerhon vastuuohjaaja Samu-Pekka Myrskykari Pitkälahden koulusta.

Kuopion Setlementti Puijola on perustettu vuonna 1995. Iltapäiväkerhojen toimintaa Puijola on tuottanut Kuopion kaupungille vuodesta 2003.

Puijolasta on kasvanut merkittävä toimija Kuopiossa ja Siilinjärvellä. Puijolan toimintaa ovat iltapäiväkerhojen lisäksi mm. Kompassi, Tyttöjen Talo, Tukikeskus Mahku, Aggredi sekä Tarinan vastaanottokeskus Siilinjärvellä.

Kaikissa näissä yksiköissämme työtämme ohjaavat setlementtien periaatteet eli yksilön kunnioitus, erilaisuuden hyväksyminen, luottamus ihmisiin, tasa-arvon vaaliminen sekä heikompien auttaminen. Olemme uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumattomia.

Tämä vuosi on meille juhlavuosi – suomalainen setlementtitoiminta täyttää 100 vuotta.

Perjantai.

Se on taas ihan kohtalelupäivä!

Kati Kainulainen
Iltapäivätoiminnan koordinaattoriKuopion Setlementti Puijola

#perhe #lapset #kuopio #setlementti #puijola #nuoret #setlementti100 #muistanlapsinäkökulman #elämä #arki #yhteiskunta #iltapäiväkerho #lelupäivä