Alku ihmiskokeelle

Olen tyypillinen keski-ikäinen mies. Terveydestäni huolehtii vaimo, turvallisuudestani äiti ja tulevaisuudestani lapset.

Toimittajan työni vuoksi elän erilaisessa rytmissä kuin muu perhe. Olen enimmäkseen töissä iltaisin ja viikonloppuisin ja omaa aikaani vietän silloin, kun muut perheessä nukkuvat.

Tapanani on katsoa kymmenkunta elokuvaa viikossa, facebook ja twitter sekä erilaisten nettijulkaisujen selailu vievät päivästäni pari tuntia. Televisio on useimmiten auki ja urheilukanavalla, vaikken sitä juuri katsoisikaan.

Pidän ruoasta, oluesta ja punaviinistä. Rakastan herkuttelua. Olen liikkunut nuorena niin paljon, että enää minun ei tarvitse. Kiintiö yhdeksi elämäksi on täynnä. Sohvalta nousen jääkaapille, töihin ja nukkumaan. Elämäntavat näkyvät peilistä.

Olen juurtunut tapoihini. En osaa aloittaa päivääni ilman kännykkäni selailua. Sosiaalisen ja perinteisemmän median katsaus heti herättyä on kiinnittänyt minut arkeen jo useamman vuoden. Huomaan useammin ärtyväni kuin innostuvani siitä, miten maailmalla menee.

Elämä on pohjimmiltaan yksinkertaista. Ihminen tarvitsee elääkseen hämmästyttävän vähän. Paljon vähemmän kuin omaa arkeani arvioimalla voisi kuvitella.

Olen päättänyt aloittaa ihmiskokeen, koska haluan testata, pystynkö muuttumaan edes määräajaksi. Voinko oppia 44-vuotiaana irti tavoistani? Näyttääkö maailma erilaiselle, kun en katso sitä sähköisen median kautta? Mitä tulen tekemään kaikella vapaa-ajallani?

Teen kolmeksi kuukaudeksi itselleni valtavan elämänmuutoksen, vaikka yritän lyhyen jakson ajan elää vain niin kuin sadat miljoonat ihmiset tekevät koko ajan. Ihmiskokeellani ei ole yhteiskunnallisia, uskonnollisia tai poliittisia tarkoitusperiä. Haluan vain haastaa itseni ja tehdä sen kunnolla, siksi lopetan määräajaksi monta minulle rakasta (tai ainakin erittäin tuttua) asiaa.

Sanon 15. tammikuuta 2016 alkaen Ei tavattoman monelle asialle:

Ei facebookille, EIi twitterille ja painokas Ei kaikille muille sosiaalisen median härpäkkeille (pois lukien tämä blogi, jota ette toivottavasti kommentoi kolmeen kuukauteen)

Ei televisiolle (pois lukien sellaiset illat, kun työnantaja käskee tekemään jutun television pohjalta: toivottavasti ei käske kolmeen kuukauteen).

Ei elokuville (niin teattereissa kuin muillakin esitystavoilla)

Ei verkkolehdille, omalle ja vieraille ja Ei e-kirjoille (paperilehtiä ja kirjoja saan lukea)

Ei lihalle, punaiselle ja valkoiselle sekä Ei kananmunille, Ei kalalle ja äyriäisille

Ei alkoholille (Ei myös alkoholittomille oluille ja viineille)

Ei kahville

Ei limonadille, mehuille ja energiajuomille

Ei karamelleille, kekseille, leivoksille ja sokerille

Ei perunalastuille, popcorneille ja muille vastaaville (pähkinöitä saan syödä, mutta niitäkin vain suolaamattomina)

Lupaan olla itselleni ja teille sataprosenttisen rehellinen.

Olen äärettömän pettynyt, jos en pysty muuttamaan itseäni kolmeksi kuukaudeksi.

Minun on myös tunnustettava, että olen huolissani. En osaa ennakoida, miten niin totaalinen muutos vaikuttaa minuun.

Tervetuloa seuraamaan ihmiskoettani.

Reilut 11 tuntia ja aloitan määräaikaisesti uuden elämän.