Kuopio ei tarvitse maailmancupia

Kuopion Puijo ei tarvitse mäkihypyn ja yhdistetyn maailmancupia. Vielä vähemmän maailmancup tarvitsee Kuopiota.

Työ vei minut kahdeksi illaksi Puijolle, eikä siellä ollut kumpanakaan iltana tuhatta ihmistä, vaikka miten päin laskisi. Järjestäjät ilmoittivat ennen tapahtumaa, että 5000 katsojaa veisi sen taloudellisesti plussalle. Taas mentiin siis pakkasen puolelle ja ilmeisesti reilusti. Kun vanhojakin velkoja on 100 000 euroa hoitamatta, on korkea aika nostaa kädet pystyyn. Jos laji ei kiinnosta, turha sitä on ihmisille tuputtaa.

Yleisön käyttäytymistä ei tarvitse ihmetellä. Olen työni puolesta päässyt seuraamaan hienoja mäkihyppytapahtumia eri puolilla Eurooppaa. Etenkin lentomäen MM-kisat ja mäkiviikot ovat olleet upeita kansanjuhlia, mutta jos mäkimontussa ei ole runsaasti palveluita ja kunnon karnevaalitunnelmaa, siellä ei ole oikeastaan mitään.

Mäkihyppyä on kehitetty vuosikaudet sellaiseen suuntaan, että televisiokatselija on paljon paremmassa asemassa kuin paikan päälle vaivautuja. Kaiken lisäksi kotona wc-palvelut ja jääkaappi ovat vieressä. Jos haluaa samalla raitista ilmaa voi avata ikkunan.

On mäkikilpailujen järjestäjien harmi, että meitä ihmiskoetta tekeviä ja siksi television katselua välttäviä on niin vähän. Kaltaisillani ei monttua täytetä, kun television tarjonta on parempaa. Kaiken lisäksi suomalaisten kehno menestys on syönyt perinteisesti varsin vahvan tv-lajin katsojamääriä ruudun puolellakin.

Puijon kisojen suurin voittaja oli Suomen hiihtoliitto, joka vältti 200 000-300 000 euron tappion, kun Lahdesta peruuntunut joukkuemäki pystyttiin hyppäämään Puijolla.

Puijon talvikisat täyttivät sata vuotta. Lähiajat näyttävät, saatellaanko väsynyt vanhus juhlavuoden jälkeen hautaan.

Kommentit

 • Jari Holopainen

  Kyllähän se maailmanmeno taitaa olla sellaiseksi muuttunut, että jos kotimaassa ei löydy maailmanluokan menestyjää, ei silloin lähdetä fanittamaan paikan päällekään. Tavallaan surullistakin se on.

  Taannoin kokosin tietokoneen osista. Yksi sen laitteista on tuuletin, englanniksi fan. Fani siis tuulettaa. Jos ei tule menestystä, ei fanitkaan voi tuulettaa.

  Jos päädytään hautajaisiin, Puijolle voisi rakentaa maailman suurimman tuulettimen tai pikemminkin tuulivoimalan. Silloin fanista voi olla vielä hyötyäkin.

 • Maija-Leena Kasurinen

  Olen jo monena vuonna laittanut palautetta, ettei taaskaan tullut kouluille kutsuja, niin kuin tuli vielä 1990-luvulla. Silloin teimme alakoululaisten kanssa eri maiden lippuja ja lapset toivat koko perheensä kisoihin. Koululaisille jaettiin siis ilmaisia lippuja joka koululle. Lipuissa oli tärkeimmät tiedot kisojen aikatauluista yms. Kyllä järjestäjät saavat miettiä omaa tiedotustyyliään nyt ihan oikeasti.

 • seppo

  läski

 • Jamo

  Keskustelua voisi laajentaa siihen, tarvitseeko Suomi ylipäänsä mäkihypyn maailmancuppia. Esimerkiksi tämän päivän Ilta-Sanomista löytyy mäen maailmancupista tulokset, yksi valokuva ja kuvateksti.

 • Ilkka Hiltunen

  Olisi sääli mikäli Puijon kisat ja maailmancup jäisivät pois! Entiseen ei ole paluuta, on siis luotava uusi tulevaisuus!

 • King Eagle

  Missä ovat mainostus, palvelut ja ennen kaikkea ihmisten into urheilun seuraamiseen? Urheilua on muuallakin kuin Suomessa ja meidän on hyväksyttävä se, että tämän kokoinen kansa ei voi pitkässä juoksussa olla maailman paras yhtään missään. Minusta on upeaa kun saan paikan päällä nähdä maailman parhaiden taistelua, ja paras aina voittaa. Toki nyt on sanottava, että tällaista tapahtumaa pitäisi hehkuttaa paljon laajemmin ja ajankohta tulisi olla sopivampi. Alkuilta ja viikonloppu jatkossa. Monttuun myös paremmat palvelut, kuten lämmittelytilat ja toimintaa lapsille jne. Eli tehkää mäkikisoista sellaiset, että ihminen tulee mieluummin sinne paikan päälle kuin jää katsomaan sohvalta. Miettikää mitä tämän tulee sisältää…

 • Veronmaksaja kaupungista

  On ajat muuttuneet siitä kuin Puijon monttu oli täynnä ihmisiä ja kisat olivat kokokohta kevättalviselle Kuopiolle. Silloinhan ei muut määränneet kisan ajankohtaa näin tarkoin. Kaikki yleisimmät taviurheilulajit oli mukana kisoissa joka tietysti houkutteli enemmän kansaa yhteen. Mutta on tuo ihmisten viihdekin aivan eritasoista nyt kuin silloin. Tarjolla on satoja muita viihteen muotoja ja toisaalta urheilun merkitys yhteen tuovana voimana on pahasti lopahtanut.
  Enemmänkin olen huolissani vaikkapa jalkapallon ja Kuopion kaupungin yhteispeliin. Vähävarainen kaupunki on satsannut yhä hiipuvaan kaupungin jalkapalloimagoon varmasti miljoona tolkulla vuosikymmenten aikana. Etenkin nyt kun jalkapalloa pyörittää pitkälti bisnesvetoinen toiminta yksityisine omistajineen tulisi vakavasti harkita kuuluuko tuo kaupungin ylläpidettäviin palveluihin laisinkaan. Sama on myös jääkiekon kanssa vaikka sillä on hieman enemmän vaikutusta nuorten viihtyvyyteen kun lajista on tullut kiintoisampi nuorten keskuudessa.

 • Att

  Voisivatkoha rueta ajattelemaan järellä jos haluavat katsojia. Järjestäsivät kisat viikonloppuina eikä viikolla jolloin käsittääkseni aika suhteellisen moni käy töissä eikä pääse/jaksa tulla katsomaan. Itsekkin olisin lähtenyt katsomaan paikanpäälle mutta töissä klo.13.00-00.00 koko viikko ni ei oikein ole mahdollista lähteä. Että oiskoha aihetta ajatella milloin kisat pietään että porukka PÄÄSIS paikalle.

 • Jari Holopainen

  Minua kiinnostavat plussat ja miinukset – paljonko lippujen hinnat sitten olivat ja mistä järjestäjien miinus lopulta aiheutui?

Kommentointi on suljettu.