Norsua nukuttaa

Nuoremmalla tyttärelläni on tapana kutsua minua norsuksi. Lempinimi ei kuvaa kokoani, vaan ulkonäköäni iltaisin. Nukun hapettimen kanssa. Nenääni peittää maski ja siitä lähtee letku koneeseen, joka työntää ilmaa ylähengitysteihin. Muistutan kieltämättä norsua, mutta olen aina pitänyt noita eläinmaailman jättiläisiä sympaattisina.

Kärsälleni on yksinkertainen syy. Minulla on diagnosoitu erittäin vaikea uniapnea. Testiyönä olin kahdeksan tunnin aikana hengittämättä 670 kertaa. Pisimillään hengittämättömyys kesti 64 sekuntia. Jokainen, joka on joskus sukeltanut, tietää, että reilu minuutti ilman hengenvetoa on melko pitkä aika. Pitemmän päälle se on myös hengenvaarallista. Siksi olen erittäin iloinen, että saan olla norsu tyttärelleni.

Ihmiskokeeni on kestänyt vasta kolmisen päivää, mutta olen huomannut itsessäni yhden muutoksen. Olen nukkunut yöni todella hyvin.

Vuorotyöläisenä minulla on ollut usein vaikeuksia nukahtaa iltavuoron jälkeen. Juuri silloin olen usein valinnut jonkun elokuvan ja viettänyt alkuyön tunteja eläviä kuvia katsellen. Unille olen hiipinyt joskus sydänyöllä.

Nyt kun olen ihmiskokeeni vuoksi lopettanut television katselun ja tabletin tai puhelimen pläräämisen illalla, olen vain mennyt vuoteeseen ja pistänyt silmät kiinni. Yllätyksekseni uni on tullut yllättävän pian ja sitä on riittänyt pitkään.

Hyvälaatuinen uni on asia, jonka merkityksen ymmärtää oikeastaan vasta, kun on elänyt ilman sitä. Minulla meni vuosia ennen kuin hakeuduin lääkäriin ihmettelemään väsymystäni. Olin periaatteessa ”nukkunut” ihan normaalinmittaisia unia, mutta vasta tutkimuksissa selvisi, etten vuoteessa ollessani ollutkaan levännyt, vaan harjoitellut ylipitkiä sukellusmatkoja hengityskatkosten vuoksi.  Aamulla väsytti usein enemmän kuin nukkumaan mennessä. Se ei ole mikään ihme, sillä unitutkimuksissa testiyönä selvisi, että leposykkeeni oli korkemapi aamulla kuin illalla nukkumaan mennessäni.

Nyt nautin siitä, että tiedän nukkuvani normaalisti ja palautuvani yön aikana päivän rasituksista. Siksi lopetan nytkin kirjoittamisen ja annan itselleni mahdollisuuden rauhoittua unten vietäväksi. Huomenna on ihmiskokeeni päivä 4/91.