Uutuuden huumassa

Ihmiskokeeni on kestänyt nyt 17 tuntia ja 47 minuuttia. Jäljellä sitä on enää reilut 90 päivää. Olen ollut intoa täynnä, mutta tunnelma on aina samanlainen uusien projektien alkuvaiheessa.

Nukuin järisyttävän hyvät yöunet. Ilmeisesti parin viikon latautumiseni tulevaan oli osunut kohdalleen. Tällaiseen elämänmuutokseen ei voi hypätä kylmiltään, siksi en aloittanut koettani heti, kun idea siitä ensimmäisen kerran nousi mieleeni joulun ja vuodenvaihteen välillä. Vaikutti aloittamisen lykkäämiseen tosin sekin, että tiesin meneväni työmatkalle lentopallokisoihin Berliiniin ja Suomen urheilugaalaan. Ne olisivat voineet olla heti alkuun turhan kovia haasteita etenkin ruoan ja juoman suhteen.

Minulla oli päivällä pari tuntia luppoaikaa, kun muut perheenjäsenet olivat koulussa (vaimoni on opettaja). Istuin nojatuolissa ja nautin hiljaisuudesta. Välillä katselin pihalla juoksennelleita oravia. Kai ne spurttailivat lämpimikseen. Naapuri ajoi hevosella jäällä. Sekä mies että hevonen hörysivät.

Meinasin ensin lukea kirjaa, mutten halunnut hypätä heti tekemään jotakin. Ihmisen pitäisi osata vain olla. Sitä yritän nyt harjoitella.

Istuessani hiljaisessa talossa ajatukseni karkaili enimmäkseen menneeseen. Pohdin muun muassa sitä, miten olen muuttunut niiden 15,5 vuoden aikana, jotka olen tutuksi käyneessä talossa asunut.

Pohdin sitäkin, miten minun ikäpolvellani ei ole aitoa muistia. On vaikea tietää, mitkä asiat on oikeasti kokenut. Minun ikäisilläni, kun on myös paljon muistoja, jotka ovat syntyneet myöhemmin esimerkiksi television, valokuvien tai kotivideoiden välityksellä.

Vaikka olen syntynyt 1971, muistan hyvin John F. Kennedyn murhan ja ihmisen ensimmäiset askeleet kuussa. Minun sukupolveni on päässyt kokemaan monia ennen syntymäämme tapahtuneita asioita. Se on oikeastaan aika hienoa.

Toisaalta minua kiinnostaisi tietää, muistanko oikeasti edes sen, kun Juha Mieto hävisi sadasosalla Thomas Wassbergille tai sen, kun Berliinin muuri murtui. On jotenkin surullista, jos muistikuvani historiallisista hetkistä perustuvat uusintoihin.

Jätä kommentti

*