Lähi- ja luomuruoka – uusi trendi vai paluu vanhaan?

Lähi- ja luomuruoka ovat tällä hetkellä voimakkaasti nousevia trendejä niin kaupan tiskillä kuin mediassakin. Kuluttajat antavat entistä enemmän arvoa tuotteiden alkuperälle ja tuotantoketjun läpinäkyvyydelle ja monet kaupunkilaiset matkustavat mielellään maalle autenttisen ostokokemuksen perässä. Lähiruoka terminä onkin varsin nuori ja nykyaikainen, mutta ajatus sen takana ei. Lähi- ja luomuruoassahan on loppujen lopuksi kyse paluusta vanhoihin käytäntöihin.

Kuva8

Lähiruoan ostaja ostaa tuotteen mukana palan maaseutua.

Ennen maatalouden koneellista ja kemiallista vallankumoustahan luonnonmukainen maanviljely oli ainut olemassa oleva tuotantomuoto, tosin eläinten pitopaikkojen pinta-aloja, ikkunan kokoja tai laidunkauden aloitus- ja lopetuspäivämääriä ei määritelty lainsäädännössä. Lähiruoka oli kaupassa isosti esillä ja sen kulutus huipussaan, tosin juuri muuta ei ollut tarjolla. Vaihdantataloutta harjoitettiin, ja rengit sekä piiat saivat rahan sijasta palkaksi täysylläpidon, johon tietysti kuului maalaisromanttisen asumuksen lisäksi luomuruoat oman tilan tuotteista itse valmistukseen osallistuen. Nykyään tätä kutsutaan maatilamatkailuksi ja renki/piika maksaa seteleitä viipymisestään.

maatilamatkailu

Maatilamatkailua: lontoolaiset tutustumassa maatilan asukkeihin.

Lähiruoan määritelmä voi edelleen vaihdella katsontatavasta riippuen. Toinen kokee lähiruoaksi vain omalla kylällä tuotetut elintarvikkeet kun taas toiselle kaikki kotimaiset joutsenlipputuotteet voivat edustaa lähiruokaa. Itse koen lähiruoaksi Nilakan seudulla tuotetun ruoan lisäksi omien ystävien tuottamat elintarvikkeet, vaikka ne olisivatkin peräisin Pirkanmaalta tai Etelä-Savosta. Tällöin tiedän kuitenkin tarkasti kuka ja miten on ruoan tuottanut. Nykyään logistiikkakaan ei ole enää kynnyskysymys, koska Posti toimittaa kuivatuotteiden lisäksi myös kylmäsäilytettävät tuotteet vuorokaudessa perille ympäri Suomen.

heretulkona

Lähiruoan ideana on, että asiakas tietää kuka ja miten on tuotteen tuottanut.

Lähi- ja luomuruoan myynti on siirtymässä nettiin, jolloin jokaisen tuottajan on helpompi saada tuotteensa esille ja kuluttajan ei tarvitse matkustaa satoja kilometriä kerätäkseen lähiruokansa raaka-aineet kasaan eri tiloilta. Toki päivittäistavarakaupoilla on myös oma roolinsa esim. lähi- ja luomuruoan esille tuojana ja välittäjänä. Juuri eilen ostin Etelä-Savossa asuvan opiskelijakaverini tuottamaa luomukaalia paikallisesta ruokakaupasta ja tänään herkuteltiin perinteisellä kaalilaatikolla. Kyllä maistui paremmalta kun tietää, miten Antti on omin pikku kätösin kaalin minun ruokapöytään kasvattanut. Ja seassa olevan jauhelihan tuottajan tunnen myös.
Terveisin Jenni,
Jokinotkon emäntä
Maatilan arkea -blogissa Jokinotkon karjatilan emäntä, Jenni Lemettinen, ja isäntä, Jyri-Pekka Lemettinen, kertovat tilansa arjesta ja asukkaista. Jokinotkon tilalla asustaa nautoja, lampaita, kanoja&kukkoja, hevosia, poneja ja kaksi kissaa. Lihantuotannon lisäksi maatila laajentaa toimintaa myös maatilamatkailuun ja keväällä 2015 avataan kesäkahvila, maatilamyymälä ja kotieläinpiha.

Jätä kommentti

*