Maatilan eläimet – elämäni suola?

Kun kerron ihmisille omistavani mieheni kanssa maatilan, tulee usein ensimmäisenä puheeksi maatilan eläimet. Oi, ne niin suloiset ja pehmoiset vastasyntyneet karitsat ja ah, ne niin raivostuttavat kaikista aidoista karkailevat karitsat, joiden perässä voi joutua juoksemaan kaatosateessa pelkkään yöpaitaan sonnustautuneena tai korkokengissä juuri sillä hetkellä kun pitäisi olla jo matkalla kummilapsen ristiäisiin.
Aina eläinten hoito ei siis tunnu unelmatyöltä, varsinkaan kun eläin harvoin tajuaa omaa parastaan (ainakaan samalla tavalla kuin ihminen). Niiden toimintaa ei ohjaa järki ja tunteet, vaan ainoastaan vaistot ja ruoka. Ruoan etsiminen onkin varmasti vaistoista vahvimpia, minkä seurauksena ruoho on aika usein vihreämpää aidan toisella puolella.
Missään muussa aiemmista työpaikoistani en ole kuitenkaan päässyt lähellekään niitä tunteita, joita eläinten kanssa työskentely parhaimmillaan herättää. Jo eläinten toiminnan seuraamisessa on jotain todella terapeuttista ja rauhoittavaa. Tähän kun lisätään päivittäiset rapsuttelutuokiot 800 kiloisten kesyjen sonnien kanssa tai laitumelta suoraan syliin juoksevan lammaskatraan kanssa, aletaan päästä käsiksi siihen, mikä tässä työssä on parasta.
Eläimen innostuminen esimerkiksi laitumelle laskusta on niin aitoa ja – no, eläimellistä – että omakin mielentila kevenee huomattavasti. Eläimet tarjoavat usein myös arkipäivän komiikkaa toilailuillaan, kuten tunkemalla päänsä väkirehusankoon ja säikyttelemällä muita (lampaiden lisäksi myös ponit ovat kokeilleet tätä).

IMG_0884

Eläimet ovat loistavia työkavereita myös lojaaliutensa vuoksi. Ne eivät puhu selkäsi takana pahaa ja ovat yleensä aina kiitollisia läsnäolostasi, koska läsnäolosi tarkoittaa ruokaa. Tässä työssä saa myös valita työtoverinsa. Itse olemme mieltyneet naudoissa Hereford- rotuun. Luonteensa puolesta Hereford- sonnit sopivat hyvin lajityypilliset elinolot mahdollistavaan ulkokasvatukseen ympärivuotisesti. Tämän rodun täysikasvuiset sonnitkin ovat rauhallisia ja tasaisia – kuten kuvasta näkyy.

laitumellejouksu

Maatilan arkea -blogissa Jokinotkon karjatilan emäntä, Jenni Lemettinen, ja isäntä, Jyri-Pekka Lemettinen, kertovat tilansa arjesta ja asukkaista. Jokinotkon tilalla asustaa nautoja, lampaita, kanoja&kukkoja, hevosia, poneja ja kaksi kissaa. Lihantuotannon lisäksi maatila laajentaa toimintaa myös maatilamatkailuun ja keväällä 2015 avataan kesäkahvila, maatilamyymälä ja kotieläinpiha.

Kommentit

 • Milla

  Mukavaa kun aloititte blogin pitämisen, itsekkin karjatilallisena tiedän eläinten hoidon haasteet ja onnistumisen tunteen. Tsemppiä jatkoon ja mukavaa syksyä!

  • Jenni Lemettinen

   Kiitos Milla tsemppauksesta, ainakaan karjatilallisen elämä ei ole tappavan tasaista :) Mukavaa syksyä sinnekin!

 • Alli Liljeström

  HYVÄ JYRI JA JENNI!
  Olette te vaan niin ihania, mukavia, haasteita haastavia, rohkeita ja luovanhulluja! Upeat kuvat, sain tunnelmasta kiinni… alli l.

  • Jenni Lemettinen

   Kiitos Alli tuesta, tälläinen palaute piristää harmaata syyspäivää :)

 • Teija Onnelainen

  Moikka!
  Mie oon Teija ja kirjottelen Lemmikit Valokeilassa- palstaa lasten ja nuorten lehdessä nimeltä Jees. Nyt on hakusessa vuoden 2016 lehteen lemmikkejä.Teen jutun nimeltä ”Maatilan elämää”- ja tehän sopisitte siihen, kuin nenä päähän! Olisitteko valmiita esittelemään maatilaanne ja lehmiä lehdessämme, pienimuotoisen haastattelun yhteydessä? Lehti ilmestyisi vasta ensivuonna, mutta parempi olla ajoissa liikkeellä :D. Tottakai saatte jutusta kopion skannattuna, tai sitten ihan lehti muodossa. Kumman vaan valitsette.
  Mutta miettikää asiaa ja laittelkaa sähköpostia osoitteeseen: t_onnelainen@hotmail.com jos haluatte osallistua. Sen jälkeen lähetän teille haastattelukysymykset ja valokuvausohjeet. Kiitoksia!
  Iloisin terveisin,
  Teija

  • Teija Onnelainen

   Vielä edelliseen lisäys, että toivoisin teidän esittelevän muitakin eläimiä tilallanne ja jos on jotain muutakin toimintaa, niin toki siitäkin tietoa :)

Kommentointi on suljettu.