P*skaduunia

Jokunen vuosi sitten Suomeen lanseerattiin termi paskaduuni: työ, joka on huonosti palkattua, virikkeetöntä ja muutenkin tekijälleen epämielekästä. Heti kohta olivat poliitikot kiistämässä, ettei moista työtä olekaan, vaan kaikki työ on arvokasta! Voin kertoa, että kyllä sitä on, tälläkin tilalla.
En nyt ala purnaamaan maataloustyön huonosta kannattavuudesta, pitkistä työpäivistä, byrokratian paljoudesta ja arvostuksen puutteesta. Minulle tuo otsikon termi tarkoittaa työtä, jota tehdessäni mietin: tämänkin ajan voisin käyttää hyödyllisemmin. Viimeksi tämä ajatus hiipi mieleen tukkeutunutta lietekanavaa aukaistessani haalarit, kahluusaappaat ja koko isäntä yltä päältä siinä itsessään. Varsinaista kakkaduunia! Tuokin työ olisi voitu välttää, mikäli navetassa olisi toimivat lantakanavat, kuivikepohjaiset karsinat tai naudanpenteleet ymmärtäisivät syödä eteensä tuodun säilörehun, eivätkä vetäisi sitä karsinaan tukkimaan lietekouruja (No, pitäähän poikien saada vähän ruualla leikkiä, totta kai!)
Lietekanavassa imupaineletkun kanssa reuhtoessa alkaa aivoissa raksuttaa kehitysideoita. Laittaisiko paloletkun lietesäiliöstä kanavaan? Tukos aukeaisi lietepumpun avulla pikkuhiljaa itsestään. Hmm.. Tai ruokintaesteeseen sivuttaisliikettä estäviä tankoja, karsinaan päätyisi vähemmän rehua tukoksia tekemään. Sitten, lopullinen ratkaisu: kuinka yksinkertainen se voi ollakaan! Ei nautoja navetassa, ei tukoksia kanavassa!

kesä

Siispä elukat pihalle laiduntamaan kesäksi. Kyllä ne villit mullikatkin pysyvät aidoissa, kun virtaa riittää langassa ja evästä edessä. Näin tullaan meillä jatkossa menettelemään paitsi kesäisin, myös talviaikaan, ainakin kokeiluluontoisesti. Saatte siis tästä edes Jokinotkon tilan ohi ajaessanne ihastella laitumella kirmaavia (tai kaikessa rauhassa märehtiviä) eläimiä, kesällä vihreän nurmen keskellä, talvella kinosten ympäröimänä. Ja näin ollaan vähennetty turhan työn määrää. Toki se lietekanavien putsailu korvautuu tukulla muita töitä: laidunaitojen väsäily, kuivitushommat, tarhojen siivoaminen ym. Mutta kun tietää, että eläinten hyvinvointi samalla paranee, jaksaa itsekin paremmin tehdä sitä edelleen yhtä hyvin palkattua, monipuolista ja mielekästä duunia!

mölli

  1. Mitäs sillä tyhjällä navetalla sitten aikanaan tehdään? Ideoita otetaan vastaan.. Keilahalli Keiteleeltä ainakin kuulemma puuttuu.

poni

Maatilan arkea -blogissa Jokinotkon karjatilan emäntä, Jenni Lemettinen, ja isäntä, Jyri-Pekka Lemettinen, kertovat tilansa arjesta ja asukkaista. Jokinotkon tilalla asustaa nautoja, lampaita, kanoja&kukkoja, hevosia, poneja ja kaksi kissaa. Lihantuotannon lisäksi maatila laajentaa toimintaa myös maatilamatkailuun ja keväällä 2015 avataan kesäkahvila, maatilamyymälä ja kotieläinpiha.

Kommentit

  • eeva

    Arvokasta ja erittäin raskasta työtä, olen iloinen ,että kotimaastani löytyy vielä maataloutta joka tuottaa meille ruokaa. Tulen käymään kahvilla kun kahvila avataan.

  • Timo Välisaari

    On se kummallista, että vapaana olevat elukat saa paskoa luontoon ympärivuoden mutta sonnanlevitystä ei sallita kuin sulan maan aikaan. Täytyy joku kesä tulla silittämään teidän ponia.
    Tyhjässä navetassa voisit kasvattaa fasaaneja, teilläpäin voisi olla kysyntää koiraharrastajien keskuudessa. Ehkä myös järjestetyt herrajahdit?

Kommentointi on suljettu.