Aikuisten päiväkoti

Tänään on tutustumispäiväni yksikössä. Jos viihdyn, saatan jäädä tähän yksikköön. Eteisessä minua vastassa on aurinkoisen energisoivan oranssit seinät, joihin on hassusti ruuvattu pohjistaan kiinni erivärisiä muoviämpäreitä. Muoviämpärit toimivat kenkätelineinä, joihin minua ennen paikalle ehtineet ovat sulloneet ulkokenkänsä ja sujauttaneet ämpäristä jalkoihinsa villasukat. Ihanan luova ja hassu idea.

Siirryn eteisestä avaraan tilaan. Oviaukossa minua tervehtii kirppikseltä hankittu ja Siikajokilaakson kansallispukuun puettu entinen vaatekaupan näyteikkunan naisfiguuri, jonka nimi on princess Leia. Princess Leian kanssa kuuluu tanssia tangoa aina aamuisin, jotta kaikille tulee hyvä ja luova fiilis. Nytkin yksikön johtaja Rasmus (anteeksi, yksikössä ei ole johtajia ja esimiehiä. Kukin team member on vuorollaan kipinämikkona ja tämän kvartaalin kipinämikkovuorossa on Rasmus.) tanssii princess Leian kanssa tangoa poski poskea vasten. Kaikkia naurattaa, kaikilla on ihan älyttömän hyvä fiilis. Tästä tulee fantastinen päivä. Ilma on sakeanaan positiivista pöhinää. Pöhinän keskellä touhuavat maamme impivaaralaisuudesta ja tavallisuuden kirouksesta menestyksen kirkkauteen nostavat tulevaisuuden toivot.

Sokkeloisessa huoneistossa on paljon kiinnostavia nurkkauksia. Yhdessä nurkkauksessa junior sales manager Siiri maalaa senior consultant Joelin varpaan kynsiä kimallelakalla. Siiriä ja Joelia naurattaa. Ne ovat juuri saaneet klousattua hyvät kaupat. Ovatpa he luovia ja rohkeita, sellaisia tosi ennakkoluulottomia ja hyviä tyyppejä.

Siirryn toiseen tilaan. Key project manager Eetu ja marketing ideas sales specialist Markus istuvat kasvokkain läppäreidensä ääressä. Ne brainstormaavat. Samalla ne kopittelevat. Niillä on pesäpalloräpylät käsissään, ja ne heittelevät toisilleen sellaista surisevaa palloa, vähän kuin Harry Potterin huispauskisassa. Eetu ja Markus nauravat, ne vaikuttavat tosi positiivisilta kavereilta, voi, että ne on luovia ja innostuneita.

Käytävällä törmään vanhaan öljytynnyriin. Tynnyrin kylkeen on kiinnitetty lappu: ”huonot ideat tähän tuhottavaksi”. Onpa luova idea. Keittiössä häärii yksikön mummi, sellainen huivipäinen savolaismummo, joka leipoo joka aamu keittiössä savolaista piimärieskaa ja tiikerikakkua. ”Tää on niin uniikkia, kukaan ei oo vielä keksinyt samaa, tää mummobrändi kantaa vielä pitkälle”. Ihanan kokeilevaa ja erilaista, siis todella luovaa.

Päätän tutustumiskierrokseni päiväkod… anteeksi vuoden 2016 työpaikaksi valitussa yrityksessä ja olen helpottunut, että samalle päivälle sovitun sairaalakäyntini alussa minua ei ole vastaanottamassa Siikajokilaakson kansallispukuun puettu näyteikkunan mallinukke, vaan 20 vuotta alalla toiminut, koulutettu huippuosaaja; Sari sairaanhoitaja, jota ei ole valittu toimeensa siksi, että on hyvä tyyppi ja jännittävä persoona, vaan siksi, että on koulutettu asiantuntija ja inhimillinen.