Altistaako etätyö tietovuodoille?

Istuin junassa. Edessäni istuva henkilö teki etätöitä tietokone edessään. Hän mitä ilmeisimmin käsitteli Kelan kuntoutushakemusta. Junan istuimien välissä on sen verran tilaa, että takana istuva pääsee halutessaan vallan mainiosti seuraamaan edessä istuvan henkilön tietokoneen näyttöä. Silmiini osui edessä olevan tietokoneen näytöltä KELAn kuntoutushakemus. Ensimmäisenä katseeni osui hakijan nimeen ja sotuun. Lomake sisälsi paljon hyvin henkilökohtaisia tietoja hakijan sairauksista.

En jäänyt lukemaan tietoja enkä onneksi enää muista hakijan nimeä, sotua tai osoitetta. Halutessani olisin hyvin pystynyt lukemaan henkilökohtaisen kuvauksen hakijan elämästä ja terveydentilasta. Jos olisin vielä painanut mieleeni henkilötiedot, olisin saanut personoidun sairauskertomuksen luettavakseni.

Olin pöyristynyt tilanteesta, siitä, miten henkilökohtaista ja henkilökohtaisenkin alueella sitä yksityisintä tietoa tarjoiltiin silmieni eteen. Lomake oli näytöllä sen verran suuri, että lomakkeelle kirjatun hakijan nimi pomppasi helposti jokaisen tämän etätyöläisen takaa kävelevän junamatkustajan silmille.

Toimin tilanteessa epäeettisesti, koska en huomauttanut asiasta työntekijälle. Koska en huomauttanut asiasta, hän on voinut jatkaa työskentelytapaansa ties kuinka kauan. Asia vaivaa itseäni vieläkin, vaikka tapahtuneesta on jo vuosi aikaa.

Entäpä sitten kotona työskentely? Millaisia vaaranpaikkoja kotona työskentelyyn voi sisältyä? Salassa pidettävää tai ylipäätään ihmisten henkilökohtaista tietoa voi jäädä näytölle työntekijän pitäessä ruokataukoa tai päätetyöskentelyn keskeytyessä jostain muusta syystä. Entä jos tuolloin jonkun perheenjäsenen silmiin osuu ei-julkista tietoa?

Etenkin näin tietotyön aikana työhön liittyvää tietoa kulkeutuu yhä enemmän suljetuista konttoreista ja työhuoneista koteihin ja julkisiin tiloihin – kulkuneuvoihin, kahviloihin, ravintoloihin ja mitä vaihtelevimpiin työskentely-ympäristöihin. Samalla riskit sille, että tietoa valuu ulkopuolisille, kasvaa.

Sote-alalla salassa pidettävä tieto liittyy usein ihmiselämän haavoittuvimmille ja yksityisimmille elämänalueille. Sote-alalla etätyöskentelyyn ja ennen kaikkea etätyössä käsiteltävän tiedon suojaamiseen onkin välttämätöntä luoda työpaikoilla selkeät eettiset pelisäännöt.