10 työhalun herättäjää

Mitä, jos sinua johdettaisiin niin, että pääsisit loistamaan työssäsi? Mitä, jos alaisesi toimisivat toiveidesi mukaan? Mitä, jos toimisitte yhdessä paljon nykyistä tuloksellisemmin?
Kysyin itseltäni ja muutamalta kaverilta, mitä he toivoisivat omilta johdettaviltaan. Sitten mietin, miten johtaja voisi toimia, jotta johdettavassa syntyisi halu haluamaasi.
Kymmenen asiaa, jotka kannattaa kertoa omalle esimiehelle:

 1. Uskollisuuteni saat, kun arvomme kohtaavat, sanoissa ja teoissa. Osoitat arvostavasti minua vilpittömästi. Tuet minua huonoina hetkinä ja autat minua kehittymään.
 2. Avoimuuteni ja rehellisyyteni saat toimimalla samoin minua kohtaan. Harkitset antamaani palautetta minua siitä tuomitsematta. Voin luottaa siihen, että et kerro eteenpäin tai käytä väärin asioita, joissa olen sinulle uskoutunut.
 3. Luovuuteni ja ideani saat yhteiseen käyttöön, kun kannustat minua olemassa olevan kyseenalaistamiseen. Et myöskään ota itsellesi muille kuuluvaa kunniaa.
 4. Ahkeruuteni saat luomalla ilmapiirin, jossa me kaikki kannustamme toisiamme. Annat minun toimia minulle ominaisella tavalla – omia lahjakkuuksiani ja vahvuuksiani hyödyntäen.
 5. Työtovereihini ja asiakkaisiin tarttuvan positiivisuuteni saat hymylläsi ja tervehtimiselläsi. Tartut oman ilosi ja myönteisyytesi ensin minuun.
 6. Oma-aloitteisuuteni saat kukoistukseen, kun annat minulle vastuuta ja valtaa vaikuttaa omaan työskentelyyni. Ethän valvo minua ja tekemisiäni liian tarkkaan.
 7. Periksiantamattomuuteni ja sinnikkyyteni saat kertomalla selkeästi mitä odotat lopputulokseksi. Annat minulle vapauden toimia minulle ominaiselle tavalla.
 8. Saat minusta omien heikkouksiesi täydentäjän, kun kerrot avoimesti missä ole mielestäsi huono (huomaamme sen kyllä kertomattakin) ja esität toiveesi tuelleni.
 9. Kunnioitukseni saat pyrkimällä jatkuvasti kehittymään paremmaksi esimieheksi ja työkaveriksi niin minulle kuin kollegoillenikin. Toimit esimerkkinä, mutta et pyri olemaan meitä parempi. Puheesi ja tekosi tulee olla yhtä arvojesi kanssa.
 10. Saat ______________, kun ________________________________________________________.

Kymmenes kohta on sinun omaa toivettasi ja neuvoasi varten.
Tarkastellessani listaa huomaan sen toimivan myös toisin päin ja myös samanarvoisten työtovereiden välillä. Valtasuhteista riippumatta toisilta toivottua asennetta ja käytöstä ei voi vaatia, mutta sitä voi ruokkia omalla toiminnallaan.
Tämän kirjoituksen voi jättää lojumaan kahvihuoneeseen, ilmoitustaululle tai pomon pöydälle. Myös esimies voi ottaa tämän yleiseen keskusteluun. Yksikin askel parempaan johtamiseen voi parantaa paljon ilmapiiriä ja tuloksentekokykyä. Kaksi askelta enemmän ja monta askelta valtavasti.

Kommentit

 • ovienulkopuolelta

  Minkäs halun herättäjä on kysymyksessä – iskikö ”painovirhepaholainen” t:nsä sille kuulumattomaan paikkaan?

  • Toni Hinkka

   Hyvä Ovienulkopuolelta,
   Työhaluista ja motivaatioista tässä on kysymys.
   Ei niistä yöhaluistakaan haittaa varmaan ole. :-)
   Kaikkea hyvää!
   T. Toni, johtamisaktivisti

 • Rikkaruoho

  Voi, kunpa olisin tällaisen listan löytänyt vuosi sitten!

  • Toni Hinkka

   Hyvä Rikkaruoho,
   Kiva kuulla, että listassa on mielestäsi aineista. Ikävä kuulla, että lista on kannaltasi myöhässä.
   Vai onko sittenkään. Itse ainakin olen huomannut, että ikävilläkin asioilla ja kokemuksilla on taipumus muuttua pidemmällä aikavälillä jonkin hyvän rakennuspalikaksi.
   Ehkä voit hyödyntää listaa myöhemmin muussa tilanteessa tai oman kasvusi kiihdyttäjänä.
   Kaikkea hyvää!
   T. Toni, johtamisaktivisti

 • Jarkko Ambrusin

  Erittäin hyvä listaus, toimii myös ihan listauksena meille esimiehille, vaikka kukaan ei tulisikaan sanomaan. Toivottavasti kuitenkin tulee, mahdollisimman moni :)

  • Toni Hinkka

   Kiitos Jarkko,
   Eikö olisikin antoisaa keskustella listan avulla henkeviä omasta johtamisesta jonkin johdettavan kanssa? Ties vaikka saisi eväitä omaan kehittymiseen.
   Jos ei kukaan johdettava tule sinun luo, mene rohkeasti itse jonkun luo ja aloita keskustelu. Odotan innolla kuulevani, mitä tapahtuu.
   T. Toni

 • reeta heleena

  Silloinen johtajani , ei ollut luonteeltaa n ollenkaan sopiva hommaansa, toimi niin, epärehdisti ja tarvi luultavasti ns neuvon antajia työssään . Minä ainakin koin ,sen niin . että , jäin pois työstäni………..

  • Toni Hinkka

   Hyvä Reeta Heleena,
   Ikävä kuulla, että sinulla on ollut huono esimies. Ikävä kyllä niin on monelle muullakin.
   Sinua ehkä lohduttaa, että Suomessa on todella paljon myös hyviä esimiehiä. Sellaisia, jotka ajattelevat johdettaviensa parasta ja toimivat toisia kunnoittaen. Toivon, että seuraava esimiehesi täyttää nämä kriteerit.
   Kaikkea hyvää!
   T. Toni, johtamisaktivisti

Kommentointi on suljettu.