12 yhdistyshyvää

Kävin lauantaina Vantaalla paikallisen uimaseuran tilaisuudessa puhumassa yhdistysaktiivisuudesta. Kysyin yleisöltäni, mitä kaikkea hyvää yhdistystoimintaan osallistumisesta voi saada.
Tässä lista:

 1. Yhteisöllisyyttä – Samoista asioista kiinnostuneiden samanhenkisten ihmisten kanssa yhdessä tekemistä ja puhumista.
 2. Muuta ajateltavaa – Työ-, työttömyys- tai kotimurheet unohtuvat, kun voi keskittää huomionsa johonkin aivan muuhun.
 3. Kavereita, jopa ystäviä. Toki voit saada myös vihollisia, mutta se on ennemminkin kiinni omasta suhtautumisestasi.
 4. Hyväksytyn syyn menemisille – Kulta, tahtoisin jäädä, mutta yhdistystoiminta kutsuu.
 5. Vaikuttamismahdollisuuksia – Monesta voi tuntua, että ei voi vaikuttaa asioihin työpaikalla tai yhteiskunnassa. Yhdistyksessä voit räpytellä vaikuttajan siipiäsi ja oppia lopulta lentämään.
 6. Oppia erilaisuudesta – Yhdistyksessä voit tutustua ihmisiin, joihin et muuten törmäisi. Täysin erilaisilta ja eritaustaisilta ihmisiltä voi oppia jotain aivan uutta. Varoituksen sana: suvaitsevaisuutesi voi jopa kasvaa, kun huomaat, miten hienoja erilaisia ihmisiä on olemassa.
 7. Oppia erilaisista asioista – Voit myös oppia asioita, joihin et muuten koskaan törmäisi tai joita et työssäsi saa tai ehdi tehdä. Voit oppia myös katsomaan asioita ihan eri tavalla kuin aikaisemmin. Varoituksen sana: voit oppia tuomitsevan mustavalkoisuuden lisäksi näkemään harmaan monet sävyt.
 8. Ammatin – Vaikka yhdistystoiminta on valtaosin palkatonta työtä, voi harrastuksesta joskus muodostua myös sivutulojen lähde tai jopa täysaika-ammatti.
 9. Lähentää perhettäsi – Sukupolvien ja -puolten välinen kuilu kapenee kummasti, jos on yhteisiä kiinnostuksenkohteita.
 10. Poissa pahanteosta – Hyvää tehdessä paheisiin ei jouda.
 11. Terveyttä – Liikunta, sosiaalinen kanssakäyminenjamielekäs touhuaminen ovat kaikki tutkitustihyväksihenkiselle ja fyysiselle terveydellemme. Pitkää ikää.
 12. Iloa – Moni kokee mielihyvää siitä, että voi olla hyödyksi toisille ihmisille ja yhteiskunnallemme.

Suomessa on yli satatuhatta yhdistystä. Jos et niistä löydä itsellesi sopivaa, perusta oma.
Toni Hinkka
Reino Myllymäen ja Toni Hinkan Yhdistysjohtamisen opas (Ketterät Kirja, 2016) julkaistaan Tuusulan Gustavelundissa 24.9.