Miten tehdään puhumisen Euroopan mestari?

Minulla on ollut suuri ilo mentoroida kempeleläistä Petri Eklundia puheenpitämisen taidossa. Tämä tositarina perustuu epätodennäköisiin sattumiin ja saumattomaan yhteistyöhön. Ehkä tästä on jotain opittavaa muillekin.
Käsitellään ensin tämä sattumaosuus.
Minut oli tilattu puhujaksi Leppävirralle eräänä maaliskuisena lauantaina aiheesta ”Sinäkö huomisen huippujohtaja”. Tilaisuus oli Nuorkauppakamarin itäisen ja pohjoisen alueen vuosikokous. Olin turkasessa flunssassa ja mietin jo keikan peruuttamista. Kunnia ei kuitenkaan antanut periksi ja köröttelin runsaat 300 kilometriä suuntaansa.
Puheenvuoroni alussa eräs nainen pyysi minua lopettamaan muutaman minuutin etuajassa, jotta he ehtivät mennä kuulemaan puhekilpailun aiheen. Lupasin lopettaa kymmenen minuuttia aikaisemmin kertoakseni heille puheenpitämisen keskeiset salaisuudet. Kerroin kaksi salaisuutta.
Illalla kun pääsin kotiin, sain iloisen viestin. Yleisössäni ollut Petri Eklund oli voittanut kisan.
Sattumavaihetta seurasi systemaattisempi yhteistyö.
Aluekisan voittajan seuraava etappi oli kansallinen kilpailu. Nyt sparrasimme tekstiä meilitse ja esiintymistä puhelimitse. Suomen mestaruus varmistui huhtikuun loppupuolella. Voiton myötä Petrille aukeni tie Euroopan mestaruuskisoihin Istanbuliin.
Nyt puheenpitämisen kieli vaihtui englanniksi. Muuten valmistautuminen sujui kuten aikaisemminkin: sparrailimme sekä tekstiä että esiintymistä.
Torstaina oli esikarsinta, josta kolme parasta eteni perjantain finaaliin. Olin luvannut kirjoittaa finaalipuheen valmiiksi, kun Petri keskittyi vielä täysin karsintapuheeseen. Kieltämättä mielessä kävi suomalaisittain pessimistisesti, että kirjoitanko turhaan. En kirjoittanut. Petrille jäi 22 tuntia aikaa stilisoida finaalipuhe ja esiintyminen itselleen ja ennen kaikkea yleisölleen sopivaksi.
Petri soitti heti finaalipuheensa jälkeen minulle Suomeen ja arveli voiton tulevan kotiin. Jouduimme molemmat jännittämään vielä vuorokauden ennen kuin Petri julistettiin voittajaksi.
Eklund voittaa
(Kuva: Arja Virtanen. Kuvassa keskellä Nuorkauppakamarin Suomen puheenjohtaja Johanna Lundan ja mestari Petri Eklund)
Alla olevalta videolta voit katsoa puheenpitämisen Euroopan-mestarin oman version tarinasta.