Haluatko olla unelma-alainen? Lue tämä!

Ilmapiiri, innovaatiot ja tuloksenteko ovat joka ikisen työntekijän vastuulla. Johtajilla on suuri vastuu, mutta hyväkään johtaja ei saa surkealla materiaalilla timanttia aikaiseksi.

”Ajatelkaa vaikkapa jääkiekkojoukkuetta, johon luistelukyvyttömille tai -haluttomille palkataan Westerlund tai Jalonen valmentajaksi. Tai ajatelkaa samaa joukkuetta huippupelaajilla, mutta joukossa on yksi urmasursula, joka kettuilee omilleen, ryöstää kiekon kaverilta, taklaa joukkuetovereitaan eikä saavu treeneihin saati peleihin.”

Olen kirjoitellut usein neuvoja johtajille, koska johtajien mentorointi on työtäni. Ajattelin tällä kertaa kääntää asian toisinpäin – kirjoitan johtajana näkemykseni hyvästä johdettavasta.
Ymmärrän, että on monia johtajia, jotka sanovat, että tuollaista he eivät ainakaan halua. Johtajat, bisnekset ja tilanteet ovat niin erilaisia, että yleispätevää ei voi kirjoittaa. Asiantuntijaorganisaation lainalaisuudet toimivat ihan eri tavalla kuin vaikkapa kokoonpanoteollisuudessa. Yritys eroaa yhdistyksestä. Kauppa julkisyhteisöstä. Neuvonkin johtajia kirjoittamaan oman näkemyksensä ihannejohdettavastaan. Ei sitä ole pakko julkaista, mutta omat ajatukset voivat selkiytyä.
Ihannejohdettavani on luotettava. Hän pitää mitä lupaa ja lupaa vain mitä voi pitää. Jos tilanteet muuttuvat tai arviointi on pettänyt, hän ilmoittaa viiveestä ensitilassa. Hän ei ole luotettava vain minua, esimiestään kohtaan, vaan toimii samalla tavoin kaikkein kollegoidensa ja etenkin asiakkaiden ja kumppaneiden suhteen.
Unelma-alaiseni tekee asiat valmiiksi, loppuun asti. Hän ymmärtää, että kesken jääneet tehtävät ovat usein vain kuluja, valmistuneet voivat tuoda tuottojakin. Mieluummin yksi kiekko kerrallaan maaliin, kun kymmenen kiekkoa omassa päädyssä pyörimässä.
Toivetyötoverini ajattelee ja kyseenalaistaa. Hän miettii tehtävistänsä tavoiteltavia hyötyjä. Hän kysyy usein miksi. Ei siksi, että kapinoisi, vaan siksi, että  saisi perusteet järkeillä parhaan tavan tuottaa paras mahdollinen lopputulos. Tähän analysointiprosessiin hän ei kuitenkaan käytä aikaa niin paljon, että itse suoritus kärsisi. Kun perusteet on ymmärretty, pulinat pois ja hommiin.
Haavehenkilöni antaa palautetta. Hän ymmärtää, että haluan kehittyä paremmaksi johtajaksi ja haluan oppia johtamaan häntäkin juuri kuten häntä tulee johtaa. Hän ei pelkästään kritisoi vaan myös kehuu ja kannustaa. Terävimmän kritiikkinsä hän ajoittaa ja muotoilee tilanteeseen sopivasti.
Sankarityöntekijäni rakentaa hyvää ilmapiiriä. Hän kannustaa, tukee ja auttaa muita. Kun hän on paikalla, saamme kaikki lisäenergiaa suorituksiimme yksilöinä ja joukkueena.

”Hyvä alainen auttaa johtajaa hänen työssään ja onnistumisessaan. Se taas edesauttaa yritystä pääsemään tavoitteisiinsa”, kiteyttää toimitusjohtaja Ann Wahlroos-Jaakkola, Picnic Yhtiöt Oy

Ahkera, tunnollinen, peräänantamaton, kehittyvä, idearikas, tuloksellinen, hauska ja ystävällinen, puutteitani täydentävä ja itsestään huolehtiva. Näitäkin sanoja tapailin, mutta tuntui, että ne istuvat yllä oleviin luonnehdintoihin alakohdiksi.
Yhteenvetona voin todeta, että ihannejohdettavaani ei tarvitse juuri manageroida (eli kytätä ja käskytellä). Hän saa minut ja muut kollegansa kasvamaan omissa tehtävissämme. Ilman häntä joukkueemme tuntuu vajaalta. Teen myös itse parhaani täyttääkseni nuo vaatimukset ja johtajana tehtäväni  on luoda johdettavilleni edellytykset onnistumiseen henkilökohtaisesti ja tiiminä.
Utopiaa? Ei suinkaan. Tunnen monta yllä olevat toiveeni täyttävää henkilöä ja ilokseni näen heitä joka päivä työpaikallani, asiakkaideni luona ja harrastuksissani.

Kommentit

  • Unelmatorttu

    Se, mitä kukin johtaja pitää unelma-alaisenaan, riippuu varmasti johtajan omista motiiveista ja luonteenpiirteistä. Manageri-johtaja haluaa manageroida, jolloin alaisten oma-aloitteisuus voi olla pahasta. Leadership-johtaja kelpaa sitten oma-aloitteisempikin alainen. Viime tipassa asiat valmiiksi saava johtaja voi tykätä kyttyrää alaisista, jotka laittavat asiat valmiiksi ajoissa, koska sitten niihin ei pääse viime hetkessä vaikuttamaan. Luonnevikaiselle ei kelpaa mikään.
    Mutta hyvälle johtajalle voisi kelvata Hinkan unelma-alainen.

Kommentointi on suljettu.