Hulluuden houkutus

Olemme rajojemme vankeja. Ainakin luulemme niin. Rajat ovat pääosin hyvästä. Rajat kuitenkin rajoittavat.
Katsoin hienoa supersankarielokuvaa, jossa Heath Ledger näytteli korttipakasta repäistyä tyyppiä, jolla ei ollut rajoja lainkaan. Samaan aikaan etova ja vetoava tyyppi. Leffassa kiva, mutta ei soisi tulevan pimeällä vastaan. Parempi fiktiona.
Ihailemme urheilijoita ja taiteilijoita, jotka venyttävät käsitettä ihmisen fyysisistä ja henkisistä rajoista. Unelmoimme pystyvämme samaan, muttemme kuitenkaan jaksa uhrata kaikkea harjoitteluun.
Maailmalla on paljon valtaapitäviä, joiden toimien pintapuolinenkaan looginen tarkastelu ei todista mistään hyvästä meille, yhteiskunnalle tai pallollemme. Siitä huolimatta me kannatamme ja äänestämme heitä, koska he rikkovat rajoja, joita me emme itse uskalla.
Ääriesimerkkinä hulluuden houkutuksesta ovat sarja- ja massamurhaajat. Heille ilmeisesti tulee kasapäin ihailijapostia ja puolisohalukkaita piisaa. Puolihulluilta toki, mutta ilmeisesti mielenterveysmielessä ihan tavallisiltakin ihmisiltä.
Ilman rajoja eläisimme anarkiassa. Jokainen voisi tehdä ihan mitä lystää muille ihmisille. Onneksi mielemme suitsii valtaosaa. Vaan kukapa ei olisi joskus miettinyt, että kunpa olisi uskaltanut tuon ja tuonkin rajan ylittää. Viattomimmillaan: olisinpa sanonut, kunpa kokeilisin, miksen suudellut. Rankimmillaan… no niitä ei kukaan uskalla julkistaa. Siinä raja.
Rajattomuuden porttiteoria. Yhden rajan ylitys. Kasvaako houkutus uusiin, rajumpiin rajanylityksiin?
Ottaisitko lähijohtajaksesi rajattoman vai rajallisen? Sellaisen, joka voi tehdä sinulle ihan mitä vain? Vai sellaisen, joka miettii vähintään kahdesti sanojensa ja tekemisiensä vaikutusta myös sinuun, sinun hyödyksesi?
Minulle vastaus on selvä: käynhän työkseni ratkomassa ja korjaamassa rajavapaiden empatiaestolääkittyjen aiheuttamia massatuhoja organisaatiossa. Lievemmille rajoja asettamassa.
Tehtyä ei saa tekemättömäksi. Tekemätöntä ei saa tehdyksi, kun on jo liian myöhäistä. Kumpi pahempi?
Venyttäkäämme ja ylittäkäämme rajojamme. Mutta vain sellaisia, joista ei ole haittaa muille.
Toni Hinkka
Kirjoittaja on rajojensa ja rajallisuutensa elinkautisvanki

Jätä kommentti

*