Ihmiselle vaarallinen susi

Koiraeläin Susi mielletään kovasti pelottavaksi ja vaaralliseksi. Väitetään, että susi ei ole kuitenkaan vaaraksi ihmisille. Kerron nyt ihmiselle äärimmäisen vaarallisesta sudesta, narsistisesta persoonallisuushäiriöisestä. Ihmissudesta, jos sallitte.
Tunnistaminen
Tätä narsistisutta on äärimmäisen vaikea tunnistaa. Itse asiassa hänet tunnistaa yleensä välillisesti: ihmiset hänen ympärillään alkavat voida pahoin, pelokkaasti ja vainoharhaisesti, Heidän työtehonsa ja luovuutensa laskevat.
Levinneisyys
Ihmisistä 2-3 prosenttia arvioidaan olevan narsisteja. Johtajista jopa 10 % prosenttia. Narsistisusi on siis äärimmäisen laajalle levinnyt.
Alalajit
Narsistisudella on neljä pääasiallista ilmenemismuotoa: psykopaatit sekä epäsosiaaliset, epävakaat ja huomiohakuiset persoonallisuushäiriöt (lähde: Markus Lustig).
Elinympäristö
Narsistisusia tavataan työpaikoilta, kodeista, kaveripiireistä, yhdistyksistä ja urheiluseuroista. Mikään ympäristö, missä narsistisusi pääsee alistamaan muita ihmisiä, ei ole hänelle vieras.
Kommunikointi
Narsistisusi on usein taitava kommunikoimaan. Erityisen taitava hän on selän takana kommunikoinnissa. Hän pystyy viestimään saman asian täysin eri tavalla eri vastaanottajille ja saattamaan nämä epäilemään toisiaan.
Saalistaminen ja ravinto
Narsistisusi saalistaa taukoamatta. Hän etsii mitä tahansa heikkouden merkkiä, johon hän voi iskeä. Ystävätkin ovat hänelle saaliita, jotka hän hotkaisee suuhunsa silloin kun nämä sitä vähiten osaavat aavistaa. Narsistisutta ravitsee toisten ihmisten pelko ja henkinen kärsimys.
Haitat ihmisille, organisaatioille ja yhteiskunnalle
Narsistisusien haitat ovat mittaamattomia. Yksittäisten ihmisten elämät tuhoutuvat, organisaatiot menettävät tuottavuutensa ja innovatiivisuutensa, yhteiskunnat lamautuvat, sodat syttyvät, keskitysleirit ja kansanmurhat. Oma arvioni on, että globaalisti narsistien haitat lasketaan tuhansissa miljardeissa euroissa vuosittain.
Torjunta
Narsistisuden torjunta on äärimmäisen vaikeaa. Narsistintorjuntaopas löytyy osoitteesta www.johtamisaktivisti.com.

Kommentit

 • Rikkaruoho

  Tiedän, millaista on työskennellä sellaisessa työyhteisössä, jossa yksi kollegoista määrittelee muiden osaamisen, kyvyt ja mahdollisuuden osallistua täysipainoisesti työntekoon. Toisten ideat eivät kelpaa, vain oma näkemys on oikea. Se, joka tästä lamaantuu, saa lokaa niskaansa ja narsu kehut tehokkuudestaan.

  • Ulkopuolinen

   Tosin tämä yksi voi olla todellisuudessakin ylivoimainen työkyvyssään ja käsityksessään työn oikeasta suunnasta. Silti hänenkin täytyy tunnustaa se tosiasia, että hänkään ei ole erehtymätön ja että joku muu saattaa joskus olla oikeammassa kuin hän. Siis omaa etevämmyyttä ja toisten heikkoutta ei pitäisi liikaa korostaa sen enempää ryhmän sisällä kuin ulospäinkään.

   • Toni Hinkka

    Hyvä Ulkopuolinen,
    Olemme täysin samoilla linjoilla. Vaikka olisi kuinka taitava, on todellista taitoa saada muista esiin heidän parhaimmat puolensa.
    Todellisen taitajan ei tarvitse itseään korostaa – kyllä se huomataan teoista, ei itsekehuista.
    Kaikkea hyvää,
    T. Toni, johtamisaktivisti

  • Toni Hinkka

   Hyvä Rikkkaruoho,
   Lannistajia kyllä riittää eikä se tarvitse edes paljoa älykkyyttä. Kannustajia maailma enemmän tarvitsisi. Ihminen, jolla on tarve korostaa itseään ja alentaa toisia, on sisältä todella heikko.
   Tästä itse asiassa kirjoitimme kollegani kanssa juuri viime viikolla karsimakouluumme: http://johtamisaktivisti.com/2014/11/17/karismakoulu-530-itseluottamus/
   Kuinkas sattuikin!
   Kaikkea hyvää!
   T. Toni, johtamisaktivisti

 • Ulkopuolinen

  Valaisevaa kuvausta narsismista: http://www.healingeagle.net/Fin/Vaknin/Sielu.html
  Kyse näyttää siis olevan siitä, että narsisti on työllistetty oman itsetuntonsa eli ihmistä yleensäkin pystyssä ja toiminnassa pitävän voiman suojelemisessa. Voisi sanoa, että kaikki hänen toimintansa ja ihmissuhteensa perustuvat tähän kipeään tarpeeseen, joka tietysti voi olla heikompi ja vahvempi. Jokaisen ihmisen täytyy olla ainakin vähän narsisti, jotta hän selviäisi ihmisten joukossa ja yhteiskunnassa. Varsinainen narsismi on sitten tätä ylikorostuneessa jopa sairaalloisessa muodossa.

  • Toni Hinkka

   Hyvä Ulkopuolinen,
   Kiitos hyvästä linkistä! Sain taas yhden kivan lähteen lisää.
   Totta, Narsisimia on meissä kaikissa, mutta sairaalloinen narsismi on se, mikä tuhoaa läheisiä.
   Kaikkea hyvää,
   T. Toni, johtamisaktivisti

Kommentointi on suljettu.