Joulupukin johtamispaja 4/4 – Pukilla nousi glögi tupsuun

Pikkujoulut venähtivät vähän pitkäksi pukilla ja aktivistitontulla. Oli kaksikko kutsuttu aika monen firman juhliin piipahtamaan.
Tähän mennessä tonttu ja pukki ovat keskustelleet siitä, miten pukki johtaa itseään ja tonttuja. Koko toiminnan perimmäinen tarkoitus on kuitenkin tuottaa iloa asiakkaille – lapsosille ja muillekin. Tonttu kysyikin, miten pukki osallistaa asiakkaat omaan johtamiseensa.
”Hyvä huomio, tonttu hyvä!”, pukki tokaisi.” Jos me tonttujen kanssa vain keskenämme touhuttaisiin, ei hommassa olisi paljolti järkeä eikä se olisi edes kivaa pidemmän päälle. Kyllä kaikki toiminta lopulta tähtää siihen, että lapsoset ja lapsenmieliset halajaisivat Korvatunturin Pehmeä tai Kova Paketti Oy:n palveluita jatkossakin. Tämä hoituu parhaiten sillä, että asiakkaan toiveet toteutetaan tai jopa hieman ylitetään kerta toisensa jälkeen.” Mutta tarkoitus oli nyt keskittyä puhumaan johtamisesta.
Pukilla oli vanhalta kaveriltaan Aristoteleeltä opitun puheen kaavan mukaisesti tähänkin kolme näkökulmaa.
Hymyt ilman välikäsiä
1. Tontunjälkien salaisuus
Pienempänä pukki kuvitteli itsestään suurempia. Nopeasti kasvava kansansuosio sai pukin uskomaan, että hänessä asuu muita suurempi viisaus. Hän ajatteli tietävänsä lapsosia ja tonttujakin paremmin, mitä kukin tarvitsee. Sai Pikku-Perttu lahjaksi räsynuken ja Snadi-Seija neppisauton.
Aikaisemmin niin mukavat lahjatoivekirjeet alkoivat muuttaa sävyään ei-niin-ystävällisiksi. Pukki pahoitti mielensä ja siirsi tunteensa tonttuihin, muoriinkin.
Muori oli viisas ja sanoi pukille suorat sanat: ”Pukki, olet muuttunut. Alat olla aika täynnä pukkiuttasi. Sitä ollaan niin pukkia, niin pukkia. Nyt opettelet kuuntelemaan nöyrästi muita.”
Pukki mietti unettoman yön muorin sanoja. Pahalta tuntui myöntää, että oikeassa tuo taas oli. Seuraavana päivänä pukki toteutti organisaatiomuutoksen. Pidettiin Korvatunturin ensimmäiset yhteistoimintaneuvottelut, positiiviset sellaiset.
Pukki puhui tontuille sanasta sanaan näin: ”Olen pukki ja olen pösilö. Minulla nousi glögi tupsuun, kun kasvoimme niin nopeasti. En kuunnellut teitä enkä lapsosia. Pyydän anteeksi!” Pukki antoi katseensa kiertää vuorollaan joka ikisen tontun silmissä. ”Jatkossa te, viisaat tonttuseni, saatte käydä kurkkimassa ikkunoiden takana ja selvitätte mitä lapsoset oikeasti haluavat ja tarvitsevat. Vapaaehtoiset, käsi ylös.”
Miljoona tonttukättä nousi. Siitä päivästä asti on nähty tonttujen jälkiä pihapiireissä.
2. Kiitokset suoraan ja suodattamatta tontuille
Alkoi riemastuneen palautteen aikakausi. Kortteja oikein tulvi tunturille ja niitä oli pukin kiva lukea.
Pukki kertoi jokaisessa tonttujen viikkopalaverissa kiitosten, kehujen, ylistysten ja lisätoiveiden yhteismäärät ja vertauksen edelliseen viikkoon. Tontut kuuntelivat, mutta jo kuukauden päästä haukotellen.
Kerran Tohelotonttu törmäsi Postitonttuun ja kortit levisivät lattialle. Muut tontut riensivät auttamaan ja nostelivat kortteja takaisin säkkiin. Utelutonttu kuitenkin lukaisi yhden kortin ja alkoi naura. Pian muutkin tontut ryhtyivät kortteja lukemaan. He hykertelivät, kikattivat ja itkivät. Ilosta.
Pukki näki tämän ja päätti samassa, että jatkossa palaute välitetään suoraan niille, jotka sen oikeasti ansaitsevat. Nousivat tuotantoteholukemat uuteen ennätykseensä. Korttienlukuun menetetty aika tuli työtehoissa monin verroin takaisin.
3. Miksi tonttuja ei pidetä aattona piilossa?
Moni asia oli Korvatunturilla jo paremmin kuin koskaan. Tontut ahersivat pajalla ja muori hääri keittiössä. Pukkia ei paljoa näkynyt – hänellä riitti edustushommia ja ne painottuivat tilikauden viimeiselle neljännekselle.
Jouluaatto oli pukille koko vuoden kliimaksi ja samaan aikaan vuoden kiireisin päivä. Pukki ei voinut kuvitella suurempaa palkintoa työstään kuin lasten ilmeet, kun pukki jakoi lahjoja kodeissa.
Kerran pukki mietti, että kunpa tontut saisivat nähdä saman lasten riemun…
Olette varmaan huomanneetkin, että nykyään pukilla on aika usein tonttuapulainen matkassa. Joissain paikoissa tontut käyvät jopa ilman pukkia. Nyt riemu välittyy suoraan niille, jotka ovat tehneet kaikkein suurimman työn riemun synnyttämiseksi.
Johtajat! Miettikää, voisiko jokin pukin neuvoista tehdä oman johtamisenne helpommaksi ensi vuonna.
Oikein hyvää joulua kaikille lapsille ja lapsenmielisille!
T. Joulupukki ja Aktivistitonttu