Kaaoskiimaisten kontrollointi

Eräs esimies oli saanut palautetta siitä, että hän ei kohtele kaikkia tasapuolisesti. Porauduimme tarkemmin aiheeseen. Lopulta kirkastui, että tätä esimiestä voimakkaimmin epätasapuolisuudesta syyttänyt henkilö vaati jatkuvasti itselleen erityiskohtelua. Orwellia mukaillen, tämä henkilö halusi itseään kohdeltavan tasapuolisemmin kuin kaikkia muita.
Eräs johtaja oli saanut voimakasta kritiikkiä suunnitteluprosessinsa sekavuudesta. Johtaja oli kovin ahdistunut, kun oli tehnyt parhaansa prosessin parantamiseksi, mutta kritiikki vain yltyi sitä mukaan, kun prosessi parani. Porauduimme prosessin logiikkaan. Prosessista toki löytyi kehitettävää, mutta aika hienosti se tuntui toimivan. Harvoin olen nähnyt yhtä hyvin järkeiltyä suunnitteluprosessia.
Lopulta ymmärsin kysyä, ketkä sitä kritiikkiä antoivat. Lähinnä yksi voimakastahtoinen henkilö, jota peesasi toinen varsin heikkotahtoinen.
Tarkemman selvittelyn jälkeen kummassakin tapauksessa pakkaa sekoittamassa olleiden henkilöiden käyttäytymisestä löytyi paljon narsistisen persoonallisuushäiriön piirteitä. Virallista diagnoosia emme toki voineet tehdä, mutta valistunut arviomme riitti siihen, että pääsimme vaikuttamaan oireiden sijasta perimmäisen syyhyn: Narsistin syvältä kumpuavaa intohimoa kaaoksen ja pelon aiheuttamiseen. Kummassakin tapauksessa olisimme saaneet kehittää ja parantaa toimintaa ikuisesti; kaaoskiimaiset olisivat löytäneet siitä aina vikaa.
Auttamani johtajat olivat kumpikin yrittäneet myötäillä ja miellyttää näitä vaikeita henkilöitä selviytyäkseen heidän kanssaan. Luonnollinen reaktio, mutta vaikutus on kuin bensan heittäminen liekkeihin. Mitä enemmän myötäilet, sitä enemmän he motivoituvat kaaoksen kasvattamiseen ja sitä suuremman vallan he itselleen saavat. Vallan antaminen empatia- ja omatuntovammaiselle on kuin luovuttaisi pyromaanille liekinheittimen.

Puolihullulle kun antaa valtaa tai jos hänet ajetaan nurkkaan, voi seurauksena olla psykoosi. Psykoosissa ilmenee harhaluuloja ja oireet voivat aiheuttaa aggressiivista ja impulsiivista käyttäytymistä.

Nämä tapaukset palautuivat voimakkaina mieleeni, kun katsoin presidentti Trumpin holtitonta käyttäytymistä lehdistötilaisuudessa pari päivää sitten. Tuota olen nähnyt liian monesti pienoiskoossa aikaisemmin, mutten koskaan noin räikeänä – enkä koskaan ihmisessä, jolla on annettu niin paljon valtaa. Pyydän koko ihmiskunnan tähden, pitäkää herran tähden se äijä kaukana kaikesta, jolla voi aiheuttaa peruuttamatonta maailmanlopunluokan kaaosta.

Kommentit

 • trabch

  Tämähän se on ongelma työpaikoilla. Narsistiset duunarit. Duunarit, jotka pitkän työkokemuksen omaavana tuovat oman mielipiteensä esiin.
  Esimiehethän eivät narsistisesti toimi koskaan alaisiaan kohtaan, eiväthän? Esimieshän on aina oikeassa. Jos tuotanto tökkii, syy on duunarissa. Ei työnjohtamisessa.
  Korjaantuuko työn tuottavuus, jos tällä periaatteella toimivaan yritykseen palkataan ongelmia ratkomaan narsistinen johtamisaktivisti?

 • Tiimityö ei sovi kaikille

  En tiedä johtaja-alainen-kuviosta, mutta kun työporukassa on pikkupomoja ja toisten työn tarkastelijoita, se on syvältä.
  Mitä tulee narsismikuvioon, siihen ei ole vielä muuta lääkettä keksitty kuin että pakene henkesi edestä. ;)

Kommentointi on suljettu.