Liikojen tavoittelijasta varmaksi onnistujaksi

Mikään ei vie motivaatiota kuten pettymys pettymysten perään. Voisiko pettymyksiltä jotenkin välttyä? Kyllä voi, helpostikin.
Pessimisti ei koskaan pety, sanotaan. Olen pitänyt sanontaa aina yhtenä typerimmistä, koska pidän itseni ikuisena optimistina. Ilman uskoa asioiden menemistä lopulta parempaan suuntaan, olisi kannattanut luovuttaa jo monta epäonnistumista sitten.
On niin helppoa pitää typeränä asiaa, joka on omien perusarvojen vastaista. Näin mustavalkoinen ajattelutapa vasta typerää onkin. Mitä jos yrittäisin antaa sanonnalle mahdollisuuden? Olisiko siinä edes jotain hyvää?
Pessimistiksi en aio ryhtyä, samallahan voisi lopettaa koko elämisen, koska odotusarvona on se, että kaikki muuttuu koko ajan vain huonommaksi.
Vaan olenko optimismissani ollut yltiö? Olenko asettanut itselleni tavoitteita, jotka ovat olleet niin mahdottomia saavuttaa, että pettyminen on ollut väistämätöntä? Kyllä, tästä saattaa olla kysymys.
Tässä oivalluksessa piilee myös ratkaisu. Aseta tavoitteita, jotka ovat niin helposti saavutettavissa, että on hyvin todennäköistä, että ne toteutuvat. Tee tavoitteista niin konkreettisia, että ymmärrät ne ajattelemattakin.

Toimisiko sanontanani: realistioptimisti pettyy harvemmin?

Karrikoitu epäonnistumisesimerkki: Minun pitää keventyä kymmenen kiloa. Olen siis lähestulkoon syömättä, kunnes tavoite on saavutettu – mielellään jo tammikuun aikana. Tulos: kolmantena päivänä pizzataxi.
Varmempi onnistuminen: Haluan keventyä kymmenen kiloa, tällä kertaa varmasti. Valitsen joka viikko yhden epäterveellisen ainesosan ruokavaliostani ja korvaan sen samalla määrällä terveellistä. Kinkku kalkkunaksi sitten juusto jukurtiksi.
Onkohan tuokin vielä liian iso muutos? Mitä jos aloittaisi sillä, että tekee vaihdon ensimmäisellä viikolla yhtenä päivänä ja seuraavana viikkona kahtena ja niin edelleen. Siihen nyt ainakin pystyisin. Mitä pienempi muutos, sitä varmempi onnistuminen. Pienistäkin onnistumisista saa mielihyvävirtaa muutoksen seuraaviin askeliin.
Eiköhän sama päde myös työpaikalla? Omistajat ja johtajat haluavat täyskäännöksen nyt, heti ja mieluummin jo eilen. Vaan eivät ihmiset muutu hetkessä ja opi uutta nappia painamalla. Mitä, jos otetaan mikroaskel kerrallaan. Tällä viikolla prosentti enemmän kuin viime viikolla ja samaa rataa parannetaan viikoittain. Sehän on 50 viikossa yli 64 prosenttia! Se on aika paljon.
Mitä, jos johtajana aikoo kehittyä? Sanotaan vaikka johdettaviensa onnistumisen edistäjänä. Ensimmäisellä viikolla auttaa yhtä onnistumaan, toisen toista ja kolmantena jo kolmatta ja neljättä. Tuohon nyt pystyisi varmaan keskinkertaisempikin pomo.
Toni Hinkka 2018
Ps. kirjoituksen muusana toimi tämä kirjoitus mikromuutoksista