Maailmanluokan koulukiusaaja

Yhdysvaltain presidentinvaalien toinen televisioväittely oli kamalaa katsottavaa. Vielä masentavampaa on se, että on paljon ihmisiä, jotka ottavat mallia näistä menestyneistä ihmisistä. Monet saivat esimerkin siitä, että häikäilemättömyydellä, omatunnottomuudella ja valheilla voi saavuttaa valtaa ja mammonaa.
Usein julkkiksilta peräänkuulutetaan esimerkillistä käytöstä, koska heitä seurataan ja matkitaan. Vaikuttaa siltä, että maailman vaikutusvaltaisin henkilö on tällaisten vaatimusten yläpuolella.
Donald Trump on täysin häikäilemätön kiusaaja ilman omantunnon ja empatian tuomia rajoja ja rajoitteita. Ikävä kyllä Hillary Clintonkin vajosi vastahyökkäyksissään välillä samalle tasolle. Osin ymmärrettävää, vaan ei hyväksyttävää. Toisaalta toisenkin posken kääntäminen kiusaajalle olisi ollut huono taktiikka. Ehkä Trumpin hyökkäysten kommentointi yhdellä lauseella ja sen jälkeen nopealla asiaan siirtymisellä olisi voinut saavuttaa enemmän. Vaan aika paha on tuollaisessa painetilanteessa toimia täysin rationaalisesti.
Barac Obama on mielestäni todistanut, että tässä maailman huippuvirkojen huippuvirassa voi toimia myös arvokkuutensa ja empatiansa säilyttäen. Toki virheitä on hänkin tehnyt. Taitaa monella amerikkalaisellakin tulla Obamaa ikävä vielä monta kertaa tulevina vuosina.