Mestari treenaa lomallakin

Mestari harjoittelee aina
Erinomaiseksi tullakseen, pitää harjoitella paljon. Ensiluokkaisena pysyäkseen, pitää harjoitella aina. Todelliset mestarit harjoittelevat paljon aina.
Lomalla on syytä rentoutua. Ladata akut. Kerätä voimia pitkäksi ajaksi eteenpäin.
Tulee siis harjoitella ja samanaikaiset ladata akkuja. Ristiriita? Ei, kunhan harjoittelee asioita, joissa rutiini on vielä syntymättä.

Salaisuus: tee, mitä et osaa

Olen oppinut itsestäni sen, että parhaiten lataan aivoakkuni tekemällä jotain, mitä en vielä osaa. Silloin touhu vaatii sen verran keskittymistä, ettei kapasiteettini riitä normaaleista huolehtimisista murehtimiseen. Aivoni rentoutuvat vaikkapa vajaa rakentamalla, koska eriparipeukaloni ovat tukevasti sijoitettuina keskelle kämmeniä.

Kolme harjoitetta tuottavuuteen

Monella on krooninen henkinen läsnäolovaje työpaikalla. Moniajossa ja kiireessä keskittymiskyky on kultakalan yhdeksän sekunnin tasoa, jos sitäkään. Mitä, jos harjoittelisit lomallasi ihmisiin ja tilanteisiin syventymistä? Anna jakamaton huomiosi yhdelle kerrallaan. Ajattele, jos tämän uppoutumisen oppisit ja osaisit sitä toteuttaa vielä syksylläkin työympäristössä. Voisitteko sinä ja kollegasi paremmin? Olisitteko tuottavampia? Vähemmällä hosumisella enemmän aikaan.
Entä tiuskiminen, tuo stressitilan välitön ja vääjäämätön seuraus. Voisitko viettää päiviä, ehkä jopa viikkoja olemalla kärsivällinen ja ystävällinen muille ihmisille? Miettisit aktiivisesti, miten voisit ympärilläsi olevien tunnelmaa parantaa. Ajattele, jos tällainen käyttäytymisesi seuraisi sinua työpaikalle. Voisitteko sinä ja kollegasi paremmin? Olisitteko tuottavampia? Iloisempina enemmän aikaan.
Ehkä voit vain opetella lomallasi alustavasti jonkin uuden taidon, jota et ole koskaan aikaisemmin edes kokeillut ja joka ei ensiajattelulla liity mitenkään työhösi. Voit jälkeenpäin huomata, että uudesta lahjastasi voikin olla yllättävää hyötyä urallasi tai se voi toimia hyvänä työajatustenvieroittajana ja puurtamisen vastapainona. Voisitteko sinä ja kollegasi paremmin? Olisitteko tuottavampia? Erilaisina enemmän aikaan.
Tee lomallasi, mitä teet, kunhan teet hyvää itsellesi ja läheisillesi.
Toni Hinkka
Kirjoittaja aikoo nauttia lomasta ja ottaa siitä parhaan irti