Näin johdat tonttuja – Joulupukin johtamispaja 3/4

Pukki ja mentoritonttu tekivät eilen piparkakkutalon. Siitä tuli hieno. Teon lomassa naukkailtiin ihan vain pikkuisen glögiä ja parannettiin maailmaa.
Maailmasta puheen ollen: usein kuulee sanottavan, että se pitää saada valmiiksi jouluksi ja juhannukseksi. Pukilla tonttuineen on puolet helpompaa. Siksi pukki ei pahemmin stressaa. Ennen stressasi, pahastikin. Keskustelu kääntyi tonttujen kohteluun.
1. Tonttutervehdys
Tonttujen kohtelu lähtee tonttujen kohtaamisesta. Pukki haluaa kohdata tonttunsa usein ja aina mahdollisimman iloisena. Tervehtimiseen pukki paneutuu erityisen huolellisesti, koska sillä yhdellä sekunnilla voi olla valtava merkitys.
Kerran pukki oli niin ajatuksissaan, että hän ei huomannut pajaan tullessaan lainkaan  paketinnarutonttua. Tonttu kyllä huomasi pukin ja pukin huomaamattomuus pisti erityisesti silmään. Tonttu mietti kovasti koko päivän, mitä hän oli tehnyt väärin, miksi pukki on hänelle niin vihainen, ettei edes tervehdi. Tonttu murehti ja huolehti, eikä saanut millään naruja solmuun. Pian tonttukaverit huomasivat, että tontulla ei ollut kaikki ihan kunnossa ja pian hekin rupesivat murehtimaan. He yrittivät kilvan keksiä erilaisia syitä pukin vihalle. Teoriat muuttuivat koko ajan hurjemmiksi ja hurjemmiksi. Aluksi epäiltiin ja lopulta oltiin jo varmoja, että pukki on karkottamassa paketinnarutonttua korvatunturilta.
Iltapäivällä pukkikin alkoi jo huomata, että nyt on jotain vialla, kun pakettivaraston lattialla oli vasta pikku pino valmiita paketteja vaikka siihen aikaan pitäisi olla jo miljoonia.
Pukki rupesi kyselemään, mikä mahtaa olla vialla. Hän haastatteli 67 tonttua ja käytti siihen neljä tuntia aikaa, ennen kuin hänelle selvisi, että paketinnarutonttu ei muiden mielestä enää oikein suoriudu tehtävistään.
Pukki otti tontun kahdenkeskiseen kriittiseen palautekeskusteluun. Keskustelun aluksi ongelma vielä paheni, kun pukki  yritti löytää syytä tontusta itsestään. Tonttu meni ihan takalukkoon. Jossain vaiheessa pukki onneksi kysyi sen maagisen kysymyksen: ”Olenko minä, pukki, toiminut jotenkin väärin?” Silloin tonttu itkien kysyi, miksi pukki vihaa tonttua?
Sinä päivänä pukki tajusi iloisen tervehtimisen merkityksen. Nyt pukki paneutuu erityisen huolellisesti siihen, että hän aivan varmasti tervehtii jokaista tonttua joka ikinen päivä ja kyselee kuulumisia. Yhdellä sekunnilla on valtava merkitys.
2. Tontut ovat omanlaisiaan tonttuja
Pukki luki nuorena kilinä kirjan, silloisen uunituoreen bestsellerin. Opuksessa sanottiin, että kohtele toisia kuten haluaisit itseäsi kohtelevan. Pukki piti neuvoa viisaana. Sitä se olikin, mutta pukki sovelsi sitä väärin johtamiseensa.
Pukki mietti kovasti, mistä kaikesta hän pitää ja innostuu – miten hän haluaisi itseään johdettavan. Sitten hän rupesi johtamaan tonttuja ja ihmetteli kovasti, miksi vain kolme tonttua innostui ja muiden suoritus sen kuin heikkeni.
Silloin pukilla välähti. Hän mietti muoria. Pukki pitää kovasti muorista, muttei silti halua, että kaikki tontutkin pitävät muorista aivan samalla tavalla kuin pukki pitää. On itse asiassa parempi, että tontut tykkäävät kukin eri tontuista – siis sillä tavalla romanttisesti. Siitä pukki ymmärsi, että ei tonttuja johdetakaan kuten pukkia pitäisi johtaa, vaan tonttuja pitää johtaa kuten kutakin tonttua itseään pitää johtaa.
Mitä tontulle kuuluu
Niin alkoi pukki opetella tonttuja. Hän kyseli paljon tontuilta mistä he pitävät. Hän kokeili monenmoisia johtamistapoja tonttujen kanssa ja piti tarkkaa kirjaa siitä mikä tepsi kenenkin kanssa ja mikä ei. Monen sadan vuoden aikana hän hioi taitojaan ja on nykyään tonttukohtaisessa johtamisessaan aika taitava, vaan ei koskaan valmis. Tontut muuttuvat ja uusiakin tonttuja tulee. Aina pitää opetella lisää.
Onneksi nykyään on olemssa sellainen motivaatioprofilointityökalu, että tonttujen motiivit voi selvittää tunnissa tuhannen sijasta.
3. Tonttuesteiden poistaminen
Pukin perustehtävä on tehdä tontut iloisiksi ja onnellisiksi – pukin pitää varmistaa, että tontut menestyvät. Kaikissa erilaisissa tontuissa onkin yksi yhteinen piirre – he haluavat tehdä työnsä mahdollisimman hyvin. Onnistumisesta he vasta iloiseksi tulevatkin. Kun pukki onnistuu, onnistuu pukki yksikertaisesti. Kun miljoona tonttua onnistuu, onnistuu pukki miljoonakertaisesti.
Pukin tärkein kysymys sekä itselleen että tontuille on seuraava: ”mitä minä voin tehdä, jotta sinä, tonttuseni, onnistuisit?”
Pukki kysyy tätä tontuilta lähes kyllästymiseen asti. Hän miettii päivät pitkät päänsä puhki keksiäkseen onnistumisen esteiden poistokikkoja. Välillä pukki tekee samoja tehtäviä kuin tontutkin vain ymmärtääkseen miten monella eri tavalla kaikki tehtävät voi tehdä. Vaikka pukilla on aika ketterät aivot, ei hän kuitenkaan ole viisaampi kuin miljoona tonttua. Hän pistää myös tontut ideoimaan toisilleen onnistumisen poistovinkkejä. Pukki on huomannutkin, että parhaimmat ideat tulevatkin yhä useammin tontuilta.
Näin pukki tonttujaan johtaa: iloisesti tervehtien, jokaista tonttua yksilönä ja onnistumisen esteitä poistaen. Usein pukki miettii, että jos jokaisen suomalainen johtaja tekisi vain nuo kolme asiaa, olisi Suomi ylivoimaisesti maailman menestynein maa.
”Mikä hätänä, Pleikka3tonttu? Peliohjaimen johdotko sotkeutuvat? Mietitäänpä porukalla miten ne saisi kivasti kerälle. Nyt pukin pitää mennä. Seuraavalla kerralla puhutaan asiakkaista, lapsosista.
T. Joulupukki ja Onnistuttajatonttu

Kommentit

  • väliloikka tonttu

    muistuttaa pomojen määräämää tiimi työtä jossa jokainen itsensä tunteva savolainen onnistuu eri huonosti se pomo tontun mielestä riippuu tietennii virmasta aenahan se on virhe vaun ei niin iso ettei sitä voes korjata

Kommentointi on suljettu.