Näin koulutat terroristisi

Kesän aikana joutui miettimään ikäviä. Viikoittain uutisoitiin järjettömistä väkivallanteoista. Tuntui kuin sota olisi syttynyt.
Mietin, mikä ajaa ihmiset tuollaisin tekoihin. Vastaus on aika selkeä: kiusaaminen. Yksilö tai joukko kiusaa yksilöä tai joukkoa.
Jos ihmistä, tai ihmisryhmää, kiusaa riittävästi, on vain ajan kysymys, koska joku saa tarpeekseen. Kun mitta täyttyy, alkaa kostaminen. Joskus se kohdistuu kiusaajaan ja sen voi vielä jotenkin jopa eettisesti ymmärtää. Silmä silmästä. Yhä useammin kosto kohdistuu kuitenkin täysin viattomiin. Riittää, että näillä viattomilla on jokin kaukainenkin yhteys kiusaajaan – vaikkapa vain kansallisuus.
Väitän, että kiusaaminen kostetaan aina. Tahallisesti tai tiedostamatta. Ei aina puukolla, pyssyllä tai pommeilla. Vaan työnantajalle ja yhteiskunnalle, alentamalla omaa työsuoritusta ja levittämällä omaa pahaa oloa muihin. Ahdistusta kostetaan kotona tiuskimalla läheisille. Sitä kostetaan jopa ihan tuntemattomille kylillä ja sosiaalisessa mediassa.

Yksi typerimpiä kiusaajajoukkoja ovat rasistit. Omassa alemmuudentunnossaan he yrittävät nostaa itseään ylöspäin painamalla toisia alas. Itse en ole vielä törmännyt hyvällä itsetunnolla varustettuun älykkääseen rasistiin. Vahvoilla ja viisailla kun on kapasiteettia auttaa ja kannustaa muita.

Töissäkin on rasisteja, arvotyranneja. He pitävät omia ajatuksiaan ja toimintatapojaan parempina kuin muiden. Tällä he perustelevat muiden työskentelyn ja olemisen ankeuttamista.
Yli 100 000 suomalaista kokee tulevansa kiusatuksi työpaikallaan. Erään arvion mukaan kiusaamisen kustannus kansantaloudellemme on vuodessa miljardeja euroja. Ne eurot ovat pois myös kiusaajalta.
Seuraavan kerran kun ilkeilyttää ja kiusatuttaa, mieti, että voit saattaa jonkun sen viimeisen rajan yli, josta alkaa kostaminen. Muut ovat voineet saattaa tämän henkilön rajalle, mutta sinä annat sen viimeisen töytäisyn. Sama kuin olisit antanut hänelle ladatun aseen.
Kuka tahansa voi jo olla siellä rajalla. Ei se näy välttämättä päällepäin. Ystävällinen sana, teko tai ele voi olla se, joka estää häntä putoamasta pimeyteen.
Toni Hinkka
Kirjoittaja korjaa työkseen myös kiusaamisen haittoja työyhteisöissä