Näin perhe selviää joulusta!

Lomat johtavat usein riitoihin. Koulun, työn ja harrastusten täyttämässä arjessa totutaan rajattuun annokseen yhdessäoloa. Pyhinä ollaan sitten enemmän yhdessä. Tämä on shokki monen mielelle ja perheen dynamiikalle. Muut sukulaiset vielä lisäävät shokkivaikutusta.
Osittain pahaa mieltä selittää totutun ikävä. Ahdistumme ilman ystäviä ja tekemisiä, joihin olemme tottuneet.
Pääosin kinaa aiheuttavat kuitenkin ristiriitaiset odotukset. Toiset haluavat touhuta jatkuvasti, toiset laiskotella. Sosiaaliset saavat virtaa toisista, epäsosiaaliset lataavat akkunsa vetäytymällä. Ryhmäsuuntautunut haluaa tehdä yhdessä, riippumaton itsenäisesti. On yleinen virhe luulla, että saman perheen sisällä kaikki – saati ne muut sukulaiset – olisivat toistensa kaltaisia.
On paradoksaalista, että kohtelemme kaikkein huonoimmin niitä, joista eniten välitämme. Se johtuu luottamuksesta: uskallamme näyttää pidäkkeettömät tunteemme turvallisten ihmisen seurassa. On kuitenkin väärin perustella raivoamista rakkaudella.
Mikä siis neuvoksi?
Helpointa olisi ennaltaehkäisy. Koska luette tätä kirjoitusta vasta nyt ja riidatkin saattavat olla käynnissä, voitte pitää tätä varalla seuraavaa lomaa varten.
Viiden askeleen ohje jo kuumana vellovan konfliktin ratkaisemiksi:

  1. Kutsu perhe neuvonpitoon. Luetuta tämä kirjoitus.
  2. Jaa jokaiselle kuusi paperilappua. Jokainen kirjoittaa kolme asiaa, joita haluaa enemmän ja kolme, joita haluaa vähemmän loppuloman aikana. Asia per lappu.
  3. Kukin laittaa vuorollaan lapun pöydälle ja selittää toiveensa. Muut ovat hiljaa. Samankaltaiset toiveet laitetaan toistensa viereen. Kuusi kierrosta ja toivekartta on valmis.
  4. Nyt avaatte keskustelun. Onko ristiriitaisia toiveita? Miten mahdollisimman monta toivetta voitaisiin toteuttaa? Antakaa myönnytyksiä! Kirjatkaa lupauksenne paperille.
  5. Askarrelkaa lapuista ja lupauksista seinätaulu.

Seuraavan loman alla täydentäkää taulua muuttuneilla toiveilla. Nauttikaa vähäriitaisemmasta lomasta.
Ps. Kuulisin mielelläni toimiko? Mitä neuvoja teillä on lomariitojen ehkäisyyn tai ratkaisemiseksi?

Kommentit

  • Reino Myllymäki

    Viiden askeleen ohje toimii varmasti mutta edellyttää, että perheessä on opittu käsittelemään ongelmia. Oman havaintoni mukaan ikävän moni suomalainen jättää ongelmansa käsittelemättä, jolloin riidat jäävät painamaan henkilösuhteita ja anteeksipyynnöt tekemättä ja anteeksiannot antamatta.

Kommentointi on suljettu.