Neljäksi vuodeksi kiirastuleen

Yritän kuvitella johtajalle vaikeimman mahdollisen toimintaympäristön, helvetillisen kiirastulen. Millaiset olisivat pahimmat mahdolliset lähtökohdat ja olosuhteet johtamiseen? Danten hengessä.
Ajattele itseäsi johtajana yhteisössä, jossa

  1. Et ole saanut käytännössä vaikuttaa lainkaan siihen, keitä siihen kuuluu. Itse asiassa henkilövalinnoista valtaosa on vastustajasi tekemiä.
  2. Tiimistäsi enemmistö omaa arvot, jotka ovat omien arvojesi kanssa vahvasti ristiriidassa.
  3. Osa tiimistäsi on saanut tai mieltänyt tehtäväkseen tehdä tehtävässäsi onnistumisen mahdollisimman vaikeaksi. Heillä on ilman rangaistuksen pelkoa käytössään useimmat työpaikkakiusaamisen, häirinnän ja henkisen väkivallan tunnusmerkit täyttävää keinoa – ja niitä he myös käyttävät jokaisella mahdollisella hetkellä.
  4. Tiimisi perustamisessa ei ole mitenkään arvioitu sen jäsenten kyvykkyyksiä ja näkemysten laaja-alaisuutta. Soveltuvuusarviointeja ja henkilöprofilointeja ei ole tehty eikä ydinkompetensseja ole kartoitettu.
  5. Pieninkin virheesi nostetaan julkisuuteen. Itse asiassa onnistumisesikin tulkitaan virheiksi ja niitä ruoditaan mediassa.
  6. Tiimisi jäsenet eivät saa toimia oman etiikkansa mukaan, vaan heidän toimiaan sanellaan jostain ulkopuolelta.
  7. Kaikki tiimisi jäsenet sanovat ajavansa yhteisönne etua, mutta osan konkreettiset tekemiset ja sanomiset osoittavat täysin päinvastaista, häikäilemätöntä oman edun tavoittelua. Kolmannes tiimisi jäsenistä omaa voimakkaita omatuntorajoittuneisuuden ja emotionaalisuuskyvyttömyyden piirteitä.

Jos yksikin noista seitsemästä osuisi kohdalle, voisi johtaminen olla todella vaikeaa. Onneksi sellaista hornaa maan päällä ei taida olla, jossa nuo kaikki kadotuksen piirit esiintyisivät.
En toivoisi pahimmalle vihamiehellenikään moista kohtaloa. Mikä paradoksi onkaan, että menen vielä tänään antamaan ääneni jollekin arvostamalleni henkilölle. Henkilölle, jonka uskon antavan tuleville kollegoilleen mahdollisuuden onnistua ja kehittyä kannustavassa ilmapiirissä. Pyydän sinulta, arvoisa ehdokkaani, etukäteen anteeksi.
Osoitan suuren kunnioitukseni kaikille, jotka kiirastulessa selviävät. Suuri kummarrus heille, jotka pyrkivät työskentelemään yhteiskunnan parhaaksi kannustamattomassa ilmapiirissä. Lähetän samalla toiveeni tuleville kansanedustajille, etteivät he tekisivät kollegoidensa elämästä turhan vaikeaa seuraavina neljänä vuotena. Asioista olla eri mieltä myös toisia kunnioittaen.