Pelossa päätät päin…

Menettämisen pelko voittaa saavuttamisen toiveen. Oivallus, joka saattaa selittää typerät päätökset ja turhan stressaantumisen. Etenkin työssä ja johtajana.

Kolmisenkymmentä vuotta sitten muutin pois lapsuudenkodistani Halikosta Helsinkiin. Nykytilaani verrattuna minulla ei ollut silloin juuri mitään. Ei perhettä, ei omaisuutta, eikä verkostoja. Ei kokemusta. Ei käytännössä mitään.

Toisaalta tarkasteltuna minulla oli silloin paljonkin. Luottamus minut rakkaudella ja huolenpidolla kasvattaneiden vanhempieni edelleen jatkuvaan tukeen. Oli myös kokemattomuudesta kumpuava lähes rajaton usko omiin kykyihin. Kun ei ollut vielä ottanut kunnolla elämässä turpiin, ei sitä osannut etukäteen pelätäkään. Nuoruus, kokemattomuus, vastuuttomuus. Ah, autuas tyhmyys. Kuolemattomuus.

Nykyään minulla on kaikkea monin kerroin. Ihana perhe, ystäviä, omaisuus kiinni omakotitalossa, mainetta ja verkostoja. Kokemustakin on kertynyt niin hyvistä, huonoista kuin kamalistakin asioista.

En muista nuoruuden vähättömyydessä pelänneeni mitään. Nykyään saa olla, jos ei ihan peloissaan, ainakin huolissaan monestakin asiasta: läheisistä, kollegoista, asiakkaista, omasta urasta ja ikääntymisestä, maailman menosta ja ilmastonmuutoksen tulosta.

Kuinkahan paljon enemmän nykyinen jokapäiväinen päätöksenteko työssä ja kotona painottuu enemmän menettämisen pelolla kuin tulevaisuuden toiveilla? Väitän, että paljon. Väitän, että ihan liikaa.

Tästä voi johtaa ajatuksen, että mitä enemmän ihmisellä on, sitä enemmän hänellä on huolia. Mitä enemmän menetettävää, sen vähemmän saavutettavaa?

Vaikka haluaisin nuoruuden huolettomuuden takaisin, en silti missään tapauksessa halua luopua siitä kaikesta mitä minulla jo on. Jos jostain on luovuttava, menköön sitten ensimmäisenä omaisuus.

Mitä, jos seuraavan päätöksenteon hetkellä kokeilisin rohkeasti vähintään ajatusleikkinä, mitä valitsisin, jos en huomioi menettämisten pelkoa lainkaan?

Mitä sinä pelkäät ja pelkäätkö sitä ihan turhaan?

Toni Hinkka

Kirjoittaja on huippujohtajien ammattimentori