Puhe tänään valmistuneille

Sinä, tänään vuosien aherruksen päättymistä juhliva, tulevaisuutemme toivo. Ajattelet ehkä päässeesi maaliin, mutta olet vasta lämmitellyt ja saapunut loppuelämäsi lähtöviivalle. Toivon, että kuuntelet järjelläsi ja sydämelläsi nämä neuvot, koska niillä voit rakentaa itsellesi paremman tulevaisuuden.

Neuvon sinua erinomaisuuden tavoitteluun, arvotyrannittomuuteen ja epäitsekkääseen itsekkyyteen.

Tavoittele erinomaisuutta. Missä asiassa? Sitä en voi tietää, tuskin tiedät vielä itsekään. Se on jokaiselle ihmiselle eri asia. Keskeneräisessä maailmassamme on niin paljon tekemistä, että kaikenlaiselle erinomaisuudelle on tarvetta. Erikoistu sellaiseen erinomaisuuteen, josta on hyötyä muillekin. Sinun erinomaisuutesi on vastaus kolmeen kysymykseen: Missä voisit olla hyvä? Mitä voisit intohimoisesti rakastaa? Voisiko se tehdä maailmastamme paremman? Valitse erinomaisuutesi viisaasti!
Opettele ymmärtämään ihmisten ja arvojen moninaisuutta. Maailmassa ei ole toista kaltaistasi. Kukaan ei ajattele kaikesta sinun tavallasi. Toinen ei arvosta samoja asioista kuin sinä. Teitä motivoivat eri asiat. Eikö olekin hienoa, että toiset ovat erilaisia, jotta sinä saat olla omanlaisesi. Älä ole arvotyranni, vaan ole arvoille avoin. Luukkaan evankeliumissa sanotaan: ” Niin kuin te tahdotte ihmisten tekevän teille, niin tehkää te heille.” Neuvon tarkoitus lienee aikoinaan ollut hyvä, mutta ajatus on kammottava ja johtaa tyranniaan. Oikea neuvo kuuluu: ”tehkää toisille niin kuin heille on hyväksi tehtävän.” Me emme ole samanlaisia kaikki. Ei yksikään meistä.
Ole itsekäs. Halua itsellesi menestystä. Janoa kovasti sitä mitä eniten elämältä kaipaat. Kerron sinulle nyt menestymisen salaisuuden. Kuuntele tarkkaan. Kun aherrat epäitsekkäästi muiden menestymisen eteen, saat sen itsellesi moninkertaisesti takaisin. Et heti. Et jokaisesta teostasi. Et jokaiselta. Mutta pidemmällä aikavälillä, monista teoistasi ja riittävän monelta. Et voi kerjätä rakkautta, mutta rakastamalla, voit rakkauden ansaita. Et voi vaatia arvostusta, mutta toista kunnioittamalla sen saat.
Matkallesi loppuelämääsi. Mieti järjelläsi ja talleta sydämeesi nämä neuvot: tavoittele erinomaisuutta, älä ole arvotyranni ja ole epäitsekkäästi itsekäs. Näillä kolmella neuvolla voit menestyä niin johtajana kuin johdettavanakin, koska niitä me olemme kaikki. Me vaikutamme muihin ja meihin vaikutetaan asemastamme riippumatta.

Nostan tänään maljani – sinulle, minunkin tulevaisuuteni – toivolle.

Kommentit

  • mummi niemestä

    Upeita sanoja ja kaikkien kuuluisi ottaa opikseen ja mietiskellä arvomaailma ja elämänohjeita ei koskaan ole liikaa
    Kumpa edes osan pystyisimme toteuttamaan elämässämme itsekukin
    Kaikille hyvää kesää

  • Ovienulkopuolelta

    Luukkaan evankeliumille korjattua, parempaa painosta -” karkasiko reki vetäjän edelle”?

Kommentointi on suljettu.