Puhe valmistuneelle

Moni isä, äiti, setä tai täti tuskailee tulevana viikonloppuna puheen pitämistä. Mitä ja miten puhua vakuuttavan vetoavasti suvun ja ystävien läsnä ollessa? Eräs ystäväni pyysi minulta apua puheelleen koulunsa päättävälle tyttärelleen, kun hän tiesi, että valmennan johtajia puhetaidossa. Tässä samalla vaivalla apu teille kaikille noudattaen rakennetta, jolla on saatu organisaatiot liikkeelle ja voitettu puhekilpailuja ympäri maailmaa. Saa vapaasti lainata, muuttaa ja parantaa.
Rakas jälkikasvuni, hyvät ystävät ja suku. Tämä päivä on merkittävä meille kaikille, mutta valtava vastavalmistuneelle. Vetoan meihin kaikkiin, että kannustaisimme ja tukisimme nuoriamme heidän elämässään tämän päivän jälkeenkin. Painotan teille menneen merkitystä, tämän päivän tärkeyttä ja tulevaisuuden turvaa.
Menneellä on merkitystä, mutta se ei ole tae tulevasta. On asioita, joissa koet epäonnistuneesi ja asioita, joista olet ansaitusti ylpeä. On sinun päätettävissäsi, miten kokemuksiisi suhtaudut. Mokat voivat olla hienoja elämänkokemuksia, jotka kasvattavat sinusta vahvemman ja viisaamman. Onnistumiset ruokkivat itsetuntoasi, ollen todisteita siitä, että voit kyetä vaikka mihin.
Tämä päivä on elämäsi tärkein päivä. Tänään ja huomenna. Eilistä et voi muuttaa ja huomisen voit elää vasta huomenna. Ota päivä vastaan positiivisena ja tee siitä tähänastisen elämäsi paras päivä. Tee sama taas huomenna.
Tulevaisuudesta ei tiedä kukaan. Se on lopulta ihan yhtä epävarma jokaiselle maailman ihmiselle. Kaikki asiat eivät ole koskaan pelkästään omissa käsissä. Siitä huolimatta pitää ymmärtää, että jokaisen onni ja menestys ovat lopulta omasta itsestä kiinni. Ei auta yhtään, vaikka kuinka etsisi syytä muista ihmisistä tai olosuhteista.
Rakas valmistuneeni ja hyvät jälkikasvuni tukijat. Puheeni päätteeksi haluan vedota teihin: kannustakaa ja tukekaa ja neuvokaa nuoriamme tämän päivän jälkeenkin. Sen voitte tehdä ymmärtämällä menneen merkityksen, tämän päivän tärkeyden ja vaikuttamalla omalta osaltanne parempaan tulevaisuuteen meille kaikille. Nostakaamme malja rakkaalle vastavalmistuneellemme – ja hänen tukijoilleen.
Toni Hinkka
Kirjoittaja valmentaa tällä hetkellä mm. erästä oululaista naisprofessoria voittamaan puhetaidon Euroopan ja maailmanmestaruuden