Putinin johtaminen per se

Mitä yhteistä on Vladimir Putinin ja Applen propagandassa? Toisin sanoen aatteen massamarkkinointitoimenpiteissä. Tarkastellaanpa ilmiötä omana itsenään, Putinista irrallaan.
Yhteistä ovat agentti ja agitaattori.
Nämä ovat johtamisen ja markkinoinnin peruskikkoja. Eivät välttämättä kuitenkaan kaikille tuttuja. Vaikka ne tietäisikin, ne tehoavat silti. Siksi niitä hyödynnetään niin laajalti. Minäkin olen hyödyntänyt niitä useasti. Ihan hyvässä tarkoituksessa ja aina on toiminut.
Agitaattori eli yllyttäjä
Applen tuotejulkistustilaisuuksissa yleisössä näkyy joka kerta muutama haltioituneella ilmeellä varustettu ’sattumanvarainen’ yleisön jäsen.
Tällainen hurraahuutajataputtelijanyökyttelijä kannattaa aina värvätä oman esityksen yleisöön. Jos ei jutut muuten pure, saa raikuvat aplodit joka tapauksessa. Yksi yllyttäjä riittää yleensä isoonkin yleisöön, mutta jos haluat laskea varman päälle, värvää pari lisää.
Television komediasarjoissa efekti luodaan naurukoneella tai agitaattorin ohjaamalla studioyleisöllä.
Agentti
Välillä johtamisessa pitää saada jokin vähän rajumpi idea hyväksytyksi. Tällöin kannattaa käyttää asian esittelijänä muutosagenttia.
Agentti esittää johtajan syöttämän ajatuksen omanaan. Tällöin mahdollinen vastustus ei kohdistu johtajaan. Taitava johtaja hyödyntää syntyneen keskustelun tilannesilmällään omaksi voitokseen. Ovela johtaja värvää agentin puolelleen ilman, että tämä edes tajuaa rooliaan.
Tällaista voimme todistaa oman eduskuntamme televisioiduissa täysitunnoissa. Rajuimmat hyökkäykset ovat harvoin puolueen puheenjohtajan tekemiä. Mieluummin uhrataan jokin vähemmän tärkeä edustaja räksyttäjäksi. Etukäteen käsikirjoitettua peliä, yhtä kaikki.
Tarkastele jatkossa politiikkaa, massatapahtumia ja markkinointia hieman eri näkökulmasta. Jos et huomaa näitä peruskikkoja, saattaa se olla osoitus vallanpitäjän tai esiintyjän kokemattomuudesta.
Jos otsikko jäi mietityttämään, niin per se on latinaa ja tarkoittaa jonkin asian tai ilmiön tarkastelua omana itsenään.

Kommentit

  • Ovienulkopuolelta

    Hyvä Nuorimies. Eipä per-se pahemmin mietitä ,mutta hennoisiko olla ”hengelle helpompi ja ruumiille raittiimpi”, jos antaisit Putinin olla esitystesi ulkopuolella ? Sitä hennoo näissä puissa joutua sen efektin luomaan myöskin itkukoneella – tai jopa ilman konetta?

Kommentointi on suljettu.