Sankaritarinajohtaja – Mahottoman hyvä piällysmies, ainaki omasta mielestään

Tulet intoa puhkuen esimiehesi luo. Haluat kertoa onnistumisestasi kaiken ja kaikille. Parin lauseen jälkeen pomosi ottaa puheenvuoron ja kertoo oman tarinansa siitä, miten hän onnistui vastaavassa tilanteessa vielä sinuakin hienommin. Oma tarinasi unohtuu. Katossa kiertänyt, kirkas intosi, harmaantuen lattialle valuu.
Tiimin palaveri. Johtajan yksinpuhelu. Urotekojen monologi. Johtaja poistuu täynnä virtaa. Paras kokous ikinä. Hänen mielestään. Muut poistuvat, jos mahdollista, vielä hiljaisempina kuin palaverissa olleessaan. Poistuisivat mielellään koko organisaatiosta. Mitäköhän työpaikkoja muualla on tarjolla? Saisinkohan jossain loistaa itsekin?
Johtaja, joka kertoo sankaritarinoita vain itsestään, on tuomittu epäonnistumaan. Kas, kun johtajan tärkein tehtävä on saada johdettavansa loistamaan. Se tarkoittaa sitä, että johtajan pitää kuunnella johdettaviensa sankaritarinoita ja tehdä parhaansa, jotta heillä on aineksia näihin tarinoihin.
On väistämätöntä, että johdettaviaan sankaritarinoihin sijoittava johtaja on sankari siis itsekin – kunhan ei rupea siitä itse melua pitämään. Ei oikeasti kovien tyyppien tarvitse itsestään melua pitää. Kyllä muut siitä pitävät huolen. Teot ja tulokset puhuvat puolestaan.
Tarinankerrontaan toki kannustan kaikkia. Nehän jäävät mieleen ja parhaimmillaan niissä on myös jokin opetus. Opetus harvoin piilee siinä, miten yksi sai kaiken aikaan ja kaikki meni alusta asti kuin Strömsössä. Virheetön käsikirjoitus ei vain toimi. Se ei ole myöskään uskottava. Parhaissa tarinoissa käydään välillä aika syvissä vesissä ja tummissa kohtauksissa. Vasta vaikeuksia selättämällä ja typeryyksistä oppimalla voi kasvaa.
Kun johtaja tulee huoneeseen, hänen pitäisi houkutella muut kertomaan tarinansa ensin. Johtajan tarina sitten vasta, jos vielä tilaa sille on.
Todella suuret johtajat saavat ympärillään olevat ihmiset kertomaan sankaritarinoita. Virheettömään ikionnistujaan ei usko kukaan. Sankarikuuntelijajohtajaa etsitään. Muistakaa J:n kuolemattomat sanat: ”Me ollaan sankareita kaikki.” Myös johdettavat haluavat olla välillä sankareita, kun oikein silmiin katsotaan.
Toni Hinkka
Kirjoittaja analysoi johtamisen ammattimentorina työkseen johtajien tositarinoita