Sinuun minä luotan

Olemme kysyneet tuhansilta ihmisiltä henkilökohtaisen vakuuttavuuden eri ominaisuuksien tärkeyttä. 30 karismaominaisuudesta selkeä voittaja on luotettavuus. Siis se, että pitää mitä lupaa ja lupaa vain mitä aikoo pitää. On siis niin helppoa olla karismaattinen – kunhan vain on luotettava.
Pidetäänkö tätä tärkeänä, koska sitä kaivataan harvinaisuutensa vuoksi? Ehkei se olekaan niin helppoa: tunnistatko sinä seuraavasta ystäväsi, kollegasi, pomosi – tai itsesi?
Luotan sinuun, koska teet aina niin kuin lupaat. Vastaat ja soitat sovitusti, saavut ajoissa ja tehtävät valmistuvat määräaikaan.
Luotan sinuun, koska et lupaile liikoja. Kun lupaat kaksi, toimitat vähintään kaksi, joskus jopa kolme. Et koskaan nollaa tai yhtä. Rimaa ei aliteta eikä se jää vapisemaan.
Luotan sinuun, koska ilmoitat muutoksista. Kaikkea ei voi aina ennakoida, mutta minun ei tarvitse koskaan arvuutella, mikä esti toimittamasta tällä kertaa.
Luotan sinuun, koska voin kertoa sinulle mitä vain. Et kerro niitä eteenpäin, ellemme ole erikseen kertomisluvasta sopineet.
Luotan sinuun, koska et kerro muiden asioista minulle. Olet yhtä luotettava joka suuntaan.
Luotan sinuun, koska kaikki sanasi ja tekosi ovat olleet minun tai meidän tahi yhteisen tavoitteemme parhaaksi.
Luotan sinuun, koska kritisoit minua hyvää tarkoittaen. Minun ei tarvitse jännittää epäonnistumisia, kun sinä olet läsnä. Palautteesi varmistaa, että olen parempi kuin ilman sinua.
Luotan sinuun, koska sinun seurassasi olen iloisempi, rennompi, onnellisempi. Sinun seurassasi onnistun paremmin, saan enemmän aikaan, säteilen.
Luotan sinuun, koska sinä luotat minuun. Luottamus on leveä kaksisuuntainen tie, jossa nokkakolareita ei tarvitse pelätä.
Luotan sinuun, koska sinun kanssasi minä olen enemmän kuin minä sinua vailla.
On siis näin helppoa olla karismaattinen. Vain kymmenen pientä, mutta merkityksellistä luotettavaa asiaa kuntoon. Mihinkään noista ei tarvita mitään koulutusta tai kokemusta. Vain päätös, joka pitää. Oletko luotettava edes itsellesi?
Aion ojentaa tämän kolumnin muutamalle ystävälleni kiitosten kera. Muutamia onneksi löytyy. Samalla lupaan tehdä parhaani ollakseni hänelle yhtä luotettava.
Voisitko sinäkin tehdä samoin?
Toni Hinkka
Kirjoittaja kehittää vuorovaikutusammattilaisten karismaa työkseen

Kommentit

  • Pielakas

    No niin, kaunista, mutta reaalimaailmassa kehenkään eikä mihinkään pidä luottaa ehdottomasti. Pakkotilanteita, herpaantumisia, erehdyksiä ja unohtamisia sattuu. Luotettavuuskin on siten jossakin määrin suhteellinen käsite.
    Epävarmuuden varmuuden huomioiminen on realismia, ei epäluottamusta.

Jätä kommentti

*