Trumpin voitto mahtava oppimismahdollisuus ihmiskunnalle

Ihmiskunta ottaa toisinaan suuria kehitysharppauksia. Oppimista edeltää aina suuri tragedia. Presidentti Trump voi tarjota meille lähihistorian tehokkaimpia oppimiskokemuksia ihmisyydestä.
Eilinen meni sumussa. Vatsassa tuntui outo möykky. Ahdistusta. Miksi Trumpin voitto koski minuun niin?
Nyt olen ehtinyt pohtia asiaa hieman ja vastaus alkaa kirkaistua. Siksi se sattui, että Trumpin valinta sotii vahvasti omia arvojani – kunnioitusta, tasa-arvoa ja auttamista – vastaan.
Uskon vahvasti kunnioitukseen. Jokaisen, etenkin johtajien, pitää kunnioittaa toisia. Auttaa toisia menestymään. Johtaminen on palveluammatti, ei palveltavana olemista. Trump on toiminut koko uransa juuri päinvastoin. Ilman mitään kunnioitusta toisia kohtaan. Etenkään heikompiosaisia.
Uskon vahvasti tasa-arvoon. Sukupuolella, seksuaalisella suuntautumisella, rodulla, etnisellä taustalla ja uskonnolla ei saisi tässä sivilisaatiomme kehitysvaiheessa olla enää mitään merkitystä työssä ja politiikassa. Kykyjen, osaamisen, ahkeruuden ja ennen kaikkea toisiin ihmisiin arvostavan suhtautumisen pitäisi määrittää soveltuvuutemme eri tehtäviin. Trumpin puheet sotivat tätä arvoani vastaan ja vielä enemmän se, että on niin iso joukko äänestäjiä, jotka ovat tasa-arvokysymyksissä vielä luolahenkilöasteella.
Uskon vahvasti auttamiseen. Ihmiskunnan hienoimpia ominaisuuksia ovat empatiakyky ja omatunto. Sitä on valtaosalla meistä riittävästi. Pieni joukko empatia-, omatunto- ja totuudenpuhumisrajoitteisia henkilöitä ovat aiheuttanut ihmiskunnan historiassa valtavasti inhimillistä kärsimystä ja aiheuttavat edelleen. 140 000 suomalaistakin kärsii työpaikkakiusaamisesta joka päivä. Heidän kärsimyksensä säteilevät työtovereihin ja läheisiin sekä organisaatioiden ja yhteiskunnan tuottavuuteen. Miljardeja täysin turhaan hukkaan. Niin kauan kuin me valitsemme johtajiksemme ihmisyyden vihollisia, saamme kokea monenlaista kärsimystä. Trump on tällaisen rajoitteisen henkilön koulukirjaesimerkki, arkkityyppi.
Elämäntehtäväni, missioni, on parantaa johtamista. Siihen liittyy yhä vahvemmin myös taistelu pahaa johtamista, kiusaamista, vastaan. Eilinen uutinen sattui, koska tämä näyttäytyy minulle kiusaamisen kannustamiselta.
Trumpin valintaa sanotaan toiveeksi muutokselle. Muutosta, tai ennemminkin kehitystä, minäkin haluan. Haluaisin yhteiskunnan ja työpaikat, joissa ihmisten ei tarvitsisi kärsiä toisten ihmisten pahuudesta. Kilpaillaan, mutta etenkin toisten auttamisessa ja kannustamisessa. Utopia ehkä, mutta tavoittelemisen arvoinen. Kitketään kiusaaminen narsisti kerrallaan.

Tylsäähän elämä olisi, jos muutos olisi helppoa. Ikuisena optimistina ajattelen, että mittavissa vastoinkäymisissä ja tragedioissa on aina mahdollisuuksia suureen oppimiseen. Ottihan ihmiskunta opiksi ristiretkistä, holokaustista, Hiroshimasta, kahdesta maailmansodasta, kylmästä sodasta, Berliinin muurista ja totalitarismistakin.

Onhan mahdollista, ja toivon sydämestäni, että Trump tekee jotain hyvääkin. Joka tapauksessa saamme ainakin mahdollisuuden oppia paljon.
Toni Hinkka
Kirjoittajan kirja, Selviydy narsistista – Opas kiusaajasta vapautumiseen, ilmestyy lauantaina.
 

Kommentit

 • Nikkari

  Sitä on nyt vaan naistenkin osa ainoastaan katsella ja kuunnella taivaan tähtösiä ja yrittää unohtaa Trumpin ikävät naispuheet ja kähminnät.

 • Olavi Rönkkö

  Oppimisen paikka taitaa olla lähinnä poliittisille päättäjille, kaikilla tasoilla. Kannattaisi kuunnella tavallisen äänestjän mielipiteitä tarkemmalla korvalla. Jopa toimenpiteet kuullun perusteella olisivat suositeltavia. Perussuomalaisten vaalivoitot, Britannian brexit ja Yhdysvaltojen vaalitulos ovat samaa jatkumoa. Sielläkin on kokeiltu molempia valtapuolueita, ilman sen kummempaa tulosta todellisissa tavallisen ihmisen ongelmissa. Siksi nyt valittiin henkilö, joka ei olee oikeastaan kumpaakaan ryhmää. Hukkuva tarttuu vaikka oljenkorteen

  • Kyllä kansa tietää

   Samaa mieltä olivat aamulla telkkarissa jälkiviisaat. Hyvä huomio ja varteenotettava.

Kommentointi on suljettu.