Työpaikkakiusaajalta pelastaminen ja kiusaamisen ehkäisy

Hiihtolomaviikoilla törmäsin useaan uutiseen ja mielipidekirjoitukseen liittyen työpaikkakiusaamiseen. Kiusattujen olo on avuton, suorastaan toivoton. Tästä hieman toivoa ja konkreettista apua.
Aloitetaan niistä, jotka akuuteimmin apua tarvitsevat. Mitä voi siis tehdä, jos kokee tulleensa kiusatuksi ja henkisen väkivallan uhriksi? Ensin kannattaa aloittaa todisteiden ja todistajien kerääminen sekä kirjoittaa kaikki kiusaamiskokemustilanteet heti muistiin. Tämän jälkeen suosittelen ilmoittamaan kokemuksesta mielellään todisteiden kera esimiehelle tai hänen esimiehelleen. Kannattaa tähdentää, että jokainen esimies on juridisesti velvollinen puuttumaan asiaan tai joutuu itsekin syytettyjen penkille. Jos tämä ei auta, voi ilmoittaa aluehallintovirastoon. Julkisessa ilmoituksessa tosin piilee maineriski itselle, kiusaajalle ja koko organisaatiolle.
Ei kannata jäädä odottamaan, että tilanne ratkeaa itsekseen. Niin ei tapahdu – sillä tekee vain hallaa itselleen ja hyville kollegoilleen. Googlettamalla löydät verkosta paljon lisätietoa.
Entä se ehkäisy sitten? Se on mahdollista tietoa lisäämällä. Kun jokainen organisaation esimies tietää oman juridisen työsuojeluvastuunsa ja myös sen, mitä puuttumattomuus voi tarkoittaa omalle uralle sekä organisaation tuloksentekokyvylle, vähenee sormien läpi katsominen dramaattisesti. Vastuun lisäksi pitää antaa toimivat työvälineet kiusaamisen tunnistamiseen ja johtamismallit konfliktien ratkaisemiseksi. Näissä ei sinänsä ole mitään erikoista, mutta niiden omaksuminen vaatii aikaa ja toistoa.
Tässä hyvin tiivistetysti kokemukseni mukaan toimiviksi koetut toimintamallit ylätasolla esitettyinä. Tästä lisäneuvoja pikaoppaan muodossa.
Johtajien tärkein tehtävä on varmistaa johdettaviensa menestyminen. Johtaja, joka kiusaa rikkoo räikeästi tätä perustehtäväänsä vastaan. Johtaja, joka sallii kiusaamisen, kuuluu samaan sakkiin.
Organisaatiot ja johtajat, jotka eivät halua ennaltaehkäistä ja ratkaista kiusaamisia, eivät voi menestyä tulevaisuudessa. Kiusaamistapaukset ratkaistaan tehokkaasti joko organisaation sisällä tai rankemmin julkisuudessa.
Toni Hinkka
Kirjoittaja on kiusaamisehkäisijä ja -ratkaisija sekä tietokirjailija