Varkaat vastuuta vailla

Joku vie sinulta satasen? Luvatta, tietäen sinun huomaavan. Jatkaisi vain varastamista.

Jos hän olisi ”ystäväsi”, olisiko hän ystäväsi? Entä kollegasi? Jos olisit hänen esimiehensä, miten toimisit?

Olen puhunut puutteesta lukuisten johtajien kanssa. Olemme puhuneet ajasta, koska siitä puhe, mistä puute. Vähemmän puhumme rahasta, vaikka bisnestä teemmekin. Puhumme ajasta, koska aika on rahaa.

Moni johtaja ja yrittäjä työskentelee tunteja laskematta. Tehdään rakkaudesta ja vastuuntunnosta. Meille maksetaan tuloksista, ei tunneista. Enemmänkin haluaisi tehdä, mutta palautuakin pitää. Jos ei palaudu, tunneista tuppaa tulemaan tuottamattomia.

Moni työntekijä taas tekee työtunteja. Sääntöyhteiskuntamme jopa ajaa siihen. Tuottavuutta yritetään loikkauttaa tunteja lisäämällä. Aivan järjetöntä – tunnit eivät lisää tuottavuutta, vaan tulosten parantaminen ja lisääminen! Vaadittaisiin varmaan insinööri tämä ymmärtämään.

Tämä ei ole työntekijöiden vika. He toimivat juuri kuten on opetettu. Saat, mitä mittaat. Tunteja. Perustankin tuntitehtaan. Kysyntää varmaan olisi? Tarjontaa ainakin.

Listaan tähän ajatuksen kirkastamiseksi seitsemän pahinta tuntivarastyyppiä. Valitse omasi.

Myöhästelijä tulee ja toimittaa myöhässä. Hänen vuokseen kaikki myöhästyvät.

Säätäjä siirtää tapaamisia viime hetkillä haitaten etenkin hyvin valmistautuneita.

Valmistautumaton kysyy palaverissa asioita, jotka kaikki muut jo tietävät. Hänelle on sukua uusoppimishaluton, joka ei vaivaudu ottamaan omatoimisesti selvää. Ei opi, vaikka opetetaan. Heidän serkkunsa on umpiluuloinen, jolle kaikki pitää selittää syvästi ja sadasti.

Peräänkatsottavan tekemättä jättämisiä tunnolliset paikkaavat iltaisin ja viikonloppuisin.

Jaarittelija puhuu mielellään, pitkään ja jäsentymättömästi. Jos hänellä on jokin pointti, sitä harva sivupoluilta löytää.

Älkää ylitulkitko sanomaani väärin. On nautinnollista viettää tavoitteetonta aikaa hyvien ystävien ja kollegoiden seurassa. Tunnelmista puhuminen on mitä tärkeintä ajankäyttöä, koska tunteet ovat kaiken tekemisen peruspolttoaine.

Ajantuhlaus on kuin seksi – siihen pitää olla kaikkien osapuolten halu. Varastetun rahan voit palauttaa korkoineen. Varastettua aikaa et milloinkaan.

Toni Hinkka

Kirjoittaja pyytää vilpittömästi anteeksi kaikilta, joiden aikaa on varastanut

Kommentit

  • Eino J. (maallikkona)

    Ammattilaisia kannattaa ja on mukava kuunnella.
    Johtui mieleeni että
    + esim. laatujärjestelmällä viritetään ja jatkuvasti kehitetään yrityksen toimintaa – kuten vaikkapa paperitehdas säädetään optimiin. Kun yrityksen tahtotila ja työkuviot ovat selkeät, jokaisen tavoite on sama ja tiedossa.
    + Palkattu henkilöstö on koko ajan työnantajansa käytettävissä, hyvä motivaatio johtamislisukkeineen takaa tavoitellut tulokset. Postauksessa kuvailtu kehittää meitä onnistumaan osaltamme paremmin.

Kommentointi on suljettu.