Voittaja on pahin häviäjä

Jos voittaminen tarkoittaa toisen häviötä, on voittaja pahin häviäjä. Ainakin, jos kyseessä on yhteistyöneuvottelu. Bisneksessä, vapaa-aikana ja parisuhteessa.
Voittoakin makeampaa on murskavoitto. Neuvottelussa tämä tarkoittaa usein samalla rökälehäviötä.
Monet kokeneetkin neuvottelijat ajautuvat tähän ansaan, kun vietit vie. Ihmiseen iskee jokin sisäsyntyinen perimässämme kulkeutunut vimma lähteä nokittamaan, kun tilaisuus on otollinen. Neuvotteluhuumassa olen nähnyt näin usein käyvän. Itsellenikin. Häpeän myöntää.
Mistä on kysymys? Bisnesesimerkki, joka sopii myös vaikkapa kotiremppaan.
Tingit toimittajan hinnoista löysät minimiin kuten fittnessurheilija rasvaprosentin. Sitten imutat lisäpalveluita kaupan päälle uudenkarheaa turboahdettua iltalypsyrobottiakin tehokkaammin. Vuosisadan diili, vähintään piirikunnallistason. Ai saturainen, kun tuntuu voittajalta. Vähän aikaa.
Toimituspäivä lähestyy, vaan toimittaja ei. Sitten kun saapuu, tekee alilaatua, jos edes sitä. Paikkailet rytöä vielä vuosienkin päästä. Lopulta maksat moninkertaisen hinnan puolikkaasta palvelusta. Näin voittajasta tuli pahin häviäjä. Alkuperäinen häviäjä taas vei rahasi minimivastineella.
Näin ei toki välttämättä tapahdu, jos yhteistyökumppanisi on moraaliltaan vahva. Vaan vahvinkaan ei veny parhaaseensa, jos takaraivossa jyskyttää vedätysketutuskokemus. Mulkenbergereitä palvellaan viimeisenä;  öykkäreiden keittoon syljetään.
Parisuhteessa pätee samat asiat. Riitahan on joskus neuvottelua kiihkeimmillään. Vaan, jos riidan voitat puolison häviöllä, tulet häviämään itsekin tavalla tai toisella myöhemmin tai ennemminkin ennemmin. Sopiminen se taas on kiva piste riitain päällä.
Huolehdi siis neuvotteluvoimatasapainosta, siis siitä kumpi osapuoli kokee olevansa vahvempi, neuvottelun aikana ja sen jälkeen. Tasapainossa punttien koetaan olevan tasan. Muista, että neuvottelu päättyy vasta, kun koko projekti on täysin valmis tai kun kumppanuus päättyy. Hyvässä neuvottelussa kumpikin osapuoli kokee lähteneensä pöydästä voittajana ilman tuntua toisen häviöstä. Hyvässä neuvottelussa ei ole häviäjiä lainkaan.
Toni Hinkka
Kirjoittaja on neuvotteluvoimatasapainovalmentaja