Voitto ei ole tärkeintä, vaan työkaverin häviö

Se parhaiten nauraa, joka kollegalle kuoppaa kaivaa. Kyllä kaverin kampittaminen yhteistyön voittaa. Voittajalle bonus, muille potkut. Kilpailujohtamisen sudenkuopat.
Moni johtaja hyödyntää ihmisten luontaista kilpailuviettiä johtamis- ja motivointikeinona. Joissakin tiimeissä tämä voi onnistua erinomaisesti, mutta useimmissa saatetaan mennä pahasti metsään.
Kilpailuvietti ja voittamisen tahto liittyvät ihmisen perusmotivaatioihin. Toisilla vietti on voimakas ja toisilla sitä ei ole lainkaan. Useimmilla jotain siitä välistä. Voimakkaimmillaan kilpailuvietti on esimerkiksi dopingurheilijoilla, jotka ovat valmiita käyttämään mitä tahansa keinoja voittaakseen.
Uskaltaisin arvioida, että myös johtajilla on keskimäärin voimakkaampi kilpailuvietti ja se auttaa heitä etenemään esimiestehtäviin. Yksi johtamisen tyypillisistä perusvirheistä on se, että johtaja yrittää johtaa muita kuten häntä itseään tulisi johtaa. Tosiasia kun on, että harva johdettavista on johtajansa kaltainen.
IS kilpailujohtaminen
Kilpailuviettinsä lumossa oleva johtaja voi epäonnistua sekä kilpailuvietillisten että -vietittömien kanssa. Kilpailuvietiltään heikot eivät innostu alunperinkään ja vahvasti kilpailulliset heittävät pyyhkeen kehään, kun vain yksi voi olla voittaja kerrallaan.
Yrityksen sisäinen kilpailu johtaa usein myös siihen, että voitontahdossa ryhdytään panttaamaan tietoa ja pahimmassa tapauksessa tekemään haittaa kanssakilpailijalle. Haetaan esimerkki urheilumaailmasta. Yksilöurheilussa korostuneesta kilpailuvietistä ei välttämättä ole paljoa haittapuolia, mutta joukkueurheilussa pelaajat saattavat jättää syötön antamatta tai pahimmassa tapauksessa vievät pelivälineen omiltaan. On sitäkin tapahtunut, että kilkataan saman tiimin kuski radalta pihalle ja samalla itsekin keskeytetään.
Kaipaako sinun organisaatiosi kilpailemista yksilöinä vai joukkueena?
Kehotankin johtajia harkitsemaan tarkkaan, jos aikoo käyttää sisäistä kilpailemista johtamiskeinona.
T. Toni, johtamiaktivisti
Ps. Olethan vastannut narsistitutkimukseemme. Vastaa heti ja jaa tätä linkkiä myös kavereillesi.

Kommentit

 • Rikkaruoho

  Eipä tätä enää paremmin voisi sanoa. Kokemusta on.

 • Toni Hinkka

  Hyvä Rikkaruoho,
  Kiitos paljon kivasta palautteesta!
  T. Toni

 • Toni Hinkka

  Hei,
  Taas pieni tarkennus kollegan kanssa käydyn keskustelun jälkeen. Kilpailuvietti ja voitontahto/-tarve ovat kaksi eri asiaa. Kilpailuvietillinen ei välttämättä ole voitontahtoinen, vaan jo pelkkä kilpailu innostaa. Voi olla myös niin, että on kova voitontahto, mutta kilpailuvietti on eri asia. Pidempi analyysi näiden erosta on sitten ihan kokonaisen eri kirjoituksen arvoinen.
  T. Toni, johtamisaktivisti.

Jätä kommentti

*