Aika velikultia ne olivat ennenkin

 

Jotkut ja ehkäpä monetkin ovat pahoittaneet mielensä, kun kolmannen Tuntematon sotilas -elokuvan päähenkilöiksi on poimittu joukko kansanhuvittaja, joista MTV 3:n Putous-sarjan alkuvuodet tekivät kansallisia julkkiksia ja löivät samalla elinikäisen leiman heidän otsaansa hulvattoman hauskoina nuorina miehinä.

Paheksujat ajattelevat todennäköisesti olevansa isänmaan asialla, sillä sota ei ole Suomessa leikin asia. Mutta samalla sopii kuitenkin kysyä, ovatko nämä huolestuneet kansalaiset lukeneet Tuntemattomansa loppuun asti. Mitenkäs se Väinö Linna lopettikaan tarinansa jatkosodan aikaisen JR 8:n kranaatinheitinkomppanian sotureista:  aika velikultia… Ja kuka sanoo, etteivätkö myös Putouksen pojat olisi juuri tätä ihmislajia?

Hauskoja, joskin liian vanhoja miehiä olivat myös monet Edvin Laineen ensimmäisen Tuntemattoman näyttelijät ja aikansa lahjakkaimpina he puhalsivat roolihahmoihinsa hengen, jota myöhemmin yrittäneiden on ollut liki mahdotonta enää parannella. Rauni Mollberg yritti kyllä parhaansa toisella filmauskerralla, mutta raapaisuksi se jäi – tuolloin maineensa kukkuloilla olleesta Pirkka-Pekka Peteliuksesta huolimatta.

Jos sallitaan, niin veikkaan, että Aki Louhimiehen Tuntemattomasta saattaa tulla aika hyvä tarina. Risto Jarvan ikivihreässä Jäniksen vuodessa meillä oli jo yksi mieleenpainuva roolihahmo Vatanen, nyt nähdään toinen Vatanen – Jussi – omana itsenään vänrikki Koskelana.

Savon Sanomat kertoi Louhimiehen valintoja esitellessään tuoreeltaan, että Koskelan esikuvia oli edesmennyt nilsiäläinen Einari Kokkonen. Linnan Koskela miellettiin hämäläiseksi perusjuntiksi, joten Kokkosen osuus tuli meille savolaisillekin yllätyksenä ja turhan myöhään. Omalta osaltanikin olen katunut monet kerrat, että havahduin kyselemään soturin perään vasta siinä vaiheessa, kun hän oli jo tekemässä lähtöä tuonilmaisiin.

En tiedä, olisiko Kokkonen edes haastattelua antanut? Nilsiän miesten mukaan hän ei ollut ihan helpommin lähestyttäviä ihmisiä.

Toki Linnalla oli Tuntematonta kirjoittaessaan Einarin lisäksi muitakin savolaisia esikuvia. Konekiväärikomppania oli taisteluissa alistettu yleensä pataljoonan ensimmäiselle komppanialle, ja jatkosodan alkuvaiheessa sen päällikkönä oli kiuruvetinen Jukka Malmivaara, joka urheutensa vuoksi yleni pikavauhtia majuriksi – siinä vaiheessa armeijan nuorimmaksi.

JR 8:n vaiheita tutkineet olettavat, että myöhemmän Kuopion piispan luonteenpiirteitä löytyy niin Autiosta kuin Kariluodostakin, näistä miesten mieleisistä upseereista.

JR 8:n ja sen myötä Linnan konekiväärikomppanian rippeiden kokoontuessa vuoden 1991 kesäkuussa 50-vuotismuisteluksiin Ylämyllyn Paloaukealle, korohoromiehiä oli mukana vielä yksitoista. Tämän luvun voi laskea vielä tänäänkin, sillä joku ihme etiäinen sai minut pyytämään heiltä jokaiselta nimikirjoituksen mukaani ottaman Tuntemattoman sotilaan kansilehdelle.

Kauko Rummukainen, Unto Tapanila, Tauno Visti, Altti Pujola, Paavo Tanski… siinä nimiä tuolta listalta.  Rahikaisen mallina ollut Rummukainen vastasi heti ensikatsomalla ja -kuulemalla naisiin menevää ja jatkuvaa pientä bisnestä harjoittavaa roolihahmoaan. Tapanikin oli ilmiselvä Määttä. Sen sijaan Paavo Tanskia oli vaikeampi mieltää Lahtiseksi – sen verran vahvan mielikuvan oli jykevä Veikko Sinisalo hänestä luonut.

Sonkajärvellä syntynyttä ja kasvanutta Jussi Vatasta savolaiset voivat pitää siis omana poikanaan ensi vuonna valmistuvassa kolmannessa Tuntemattomassa. Lahtisen nahkoihin asettautuvalla Joonas Saartamolla on myös vahvoja sukuyhteyksiä maakuntaan, hän kun on Juankoskelta lähteneen Eija Ahvon poika.

Näyttelijän ukki Matti Ahvo oli isänmaallinen mies. Riistaveden osuuskaupan johtajana hän johti myös sodanjälkeistä asekätkentää paikkakunnalla ja joutui siitä myös tuomiolle neljän muun miehen kanssa.

Vanhalan rooliin valittu Hannes Suominen tuli takavuosina tutuksi erityisesti Kaavilla, jossa hän aloitteli näyttelijänuraansa Maarianvaaran kesäteatterissa.

Nuorista miehistä ei aina arvaa, mitä heistä isona tulee tai mistä heidät lopulta löytää kuten Hanneksen Suomen kansallisteatterista. Läpimurtonsa hän teki Jarmo Lampelan ohjaamassa Eila-elokuvassa vuonna 2003.

20160421 Savon Sanomat Kotimaa Tuntematon sotilas -teos, jossa veteraanien nimikirjoituksia

20160421 Savon Sanomat Kotimaa Tuntematon sotilas -teos, jossa veteraanien nimikirjoituksia

Tuntematon sotilas -teos, jossa veteraanien nimikirjoituksia.