Angela, olet enkeli!

”Suomi suureksi ja Viena vapaaksi”. Moni suomalainen on kuunnellut silmät pyöreinä ja kauhusta kankeana, kun Yhdysvaltain presidentiksi nouseva Donald Trump on julistanut julistamasta päästyään, miten hän on tekevä ”America great again”.

Euroopasta katsottuna Yhdysvallat on ollut suuri ennen kansan syvien rivien äänillä valtaan päässyttä Trumpiakin. Jopa kaikkein vahvimmat suomalaisyritykset ovat joutuneet havaitsemaan, etteivät ne saa tungettua jalkaansa Yhdysvaltojen markkinoille. Kotoinen metsäjätti toisensa perään on joutunut palaamaan Rapakon takaa kotiin miljarditappiot niskassaan. Miten toivottomaksi käy tilanne, kun USA:n uusi hallinto ryhtyy ympäröimään valtakuntaansa huikaisevan korkeilla betoni- ja tullimuureilla.

Muistatteko, millaista yhteiskunnallista keskustelua meillä Suomessakin neljännesvuosisata 1990-luvun alussa, kun Neuvostoliitto ja sen myötä koko marxilais-leninistinen selitysoppi olivat romahtaneet omaan mahdottomuuteensa. Yhtäältä oltiin tietysti hyvillään, että suomalaisetkin saattoivat hengittää taas vapaasti vapaan maailman ilmaa. Toisaalta valitettiin etenkin politiikan vasemmalla laidalla, miten kommunismin todellisten kasvojen paljastuminen vei ihmiskunnalta viimeisenkin vaihtoehdon: jäätiin pelkästään vapaan markkinatalouden armoille.

Ihmiskunnan historiassa on nähty montakin valtiasta ja montakin oppia, jotka ovat julistaneet vuoron perään uuden tuhatvuotisen valtakunnan syntyä. Sosialistisen maailmanjärjestyksen tuhoutuminen oli tietenkin riemuvoitto vapaan markkinatalouden ja länsimaisen liberalismin apostoleille. Onnekseen he pitivät sentään suunsa kiinni tuhatvuotisesta valtakunnasta, kun nähdään mikä on maailman tila tänään: vain 25 vuodessa myös vapaa markkinatalous on tullut tiensä päähän.

Vallankumoukset ovat syöneet aina lapsensa, ja näin on tapahtunut kuvaannollisesti myös vapaan markkinatalouden ja liberalismin kohdalla. Käytettyään härskisti hyväkseen markkinoiden vapautta ja kerättyään aikansa miljardeja ja taas miljardeja Yhdysvaltojen rikkaimpiin kuuluva liikemies vetää nyt ”liinat kiinni” ja sulkee Amerikan markkinat vierasmaalaisilta.

Hyvästi vapaa Amerikka, voi hyvin muuriesi takana! Henkisesti läntisen arvojen esitaistelijaksi halunnut jättivaltio on muuttumaksi samanlaiseksi vainoharhaiseksi takapajulaksi, jollainen se oli heti toisen maailmansodan jälkeen senaattori McCarhyn nähdessä kommunistin kaikissa toisinajattelijoissa.

McCarthyn tavoin Donald Trump pelottelee kansakuntaansa olemattomilla uhkakuvilla. Yhtä lailla he ovat hakeneet valtaa sahaamalla omaa oksaansa, tuhoamalla Yhdysvaltojen todellisia perusarvoja. On irvokasta, paradoksaalista, että vapaan markkinatalouden tuhon sinetöi amerikkalainen bisnesmies ja miljardööri ja siirtää ihmiskunnan aikakelloa sata vuotta taaksepäin – aikaan ennen ensimmäistä maailmansotaa, rajansa sulkevien kansallisvaltioiden ja kasvavan militarismin vuosikymmeniin.

Yksin ei Donald Trump sentään kunniaa tästä länsimaisten vapauksien tuhoamisesta saa, oman osansa siitä ottavat Venäjän, Turkin, Unkarin ja Puolan nykyiset johtajat tai heidänkaltaisensa myrkynkylväjät, jotka havittelevat valtaa omissa maissaan.

Talvi- ja jatkosotien välissä Suomi pani toivonsa Saksaan, ja kas kummaa: nyt ollaan samassa jamassa, mutta eri syytä. Angela, olet enkeli!

Kommentit

 • Mustamies

  Ei Merkel ole vielä enkeli, Saksassa on vielä piettävä muutamat vaalit.
  Vasta sitten tiijjetään tuleeko Merkkelistä ” enkeli” ?
  Tänään EU:ssa enkelillä pittää olla hyvät siivet jos meinaa pärjätä.

 • Seppo Kononen

  Niinpä niin, Mustamies. Eikä riitä, että enkelillä on hyvät siivet, pitää olla myös äänestäjäin enemmistön kannatus. Mitenkä pannaan suu Suomessakin, jos Saksakin joutuu samanlaiseen sekaannuksen tilaan kuin Iso-Britannia brexitinsä jälkeen. CDU:n baijerilainen sisarpuolue CSU on jo kampittamassa omaa kansleriaan, erinomaisen ryhdikästä politiikkaa heiltä… Ajassa on samaa henkeä kuin Ranskan aatelisilla ennen Suurta vallankumousta: ”Meidän jälkeemme vedenpaisumus”.

  Kono

Kommentointi on suljettu.