Ei koske meitä maalaisia

Katsoin perjantain aamutelevisiota ja sain sekä Ylen että MTV 3:n lähetyksistä sellaisen käsityksen, että valtakunnassa olisi täysi rähinä päällä.

Jos ei olisi kansa jo osoittamassa mieltään hallitusta vastaan Helsingin Senaatin torilla, Valtioneuvoston linnan edessä, niin sitä olisi ainakin menossa kovaa taistelutahtoa uhkuen bussilasteittain eri puolilta maata.

Jos eivät Helsingin omat bussit kulje, niin saavatpahan helsinkiläiset tehdä tuttavuutta maakunnallisten bussiyhtiöitten kanssa, Koiviston Liikenteen, Ventoniemen ja mitä näitä nyt onkaan.

Oman keittiön ikkunasta katsoen Suomi näytti huomattavasti rauhallisemmalta. Sumu roikkui Kaavin kirkonkylän talojen yllä, omenapuusta putoili verkkaan matoisia ominia maahan ja naapurin tohtori kävi ulkoiluttamassa kahta koiraansa.

Ei siis mitään tietoa, että tässä elettäisiin historiallisia aikoja ja mellakoita. Valtiovalta on imenyt viime vuosina suomalaisen maaseudun tyhjäksi palveluista. Jos ei ole enää julkisen vallan palveluja, niin ei ole myöskään lakkoilevaa virka- tai palveluskuntaa.

Mitä vaikutusta olisi maalla esimerkiksi rautatieläisten lakolla, kun henkilöjunavuoroista suurin osa on lakkautettu aika päiviä ja viimeisiä viedään nyt ainakin Itä-Suomesta.

Missä tuntuu maaseudulla bussilakko, jos bussit eivät kierrä kylillä edes rauhan aikoina? Miten lisää maalaisten turvattomuuden tunnetta poliisien työnseisaus, jos paikallispoliisit on lakkautettu ja toiminnot keskitetty muutamaan kaupunkiin kymmenien ellei satojen kilometrien päähän? Ja suurella tilastollisella todennäköisyydellä voi veikata, että yhtä hullusti käy maalaisten terveyspalveluille, jos sote-uudistus viedään lävitse tiukimman kaavan mukaan.

Hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen kesken käydään nyt ankaraa kiistaa, miten suomalaisen työn hintaa saataisiin pudotettua muutamalla prosentilla. Lieköhän kukaan laskenut, kuinka paljon enemmän maaseudulla asuvat joutuvat maksamaan lisää julkisen vallan palveluista nyt, kun ne on keskitetty kauas kaupunkipaikkoihin. Saisi laskea, sillä väärin se on, jos valtion velkaaantumisen pysäyttämiseen ei ole muuta keinoa kuin viedä maaseudulta viimeisetkin palvelut.

Kommentit

  • Matti Muukkonen

    Kononenkin kirjoittaa joskus ihan oikeaa asiaa.

Kommentointi on suljettu.