Jälkipyykissä häviöt kääntyivat voitoksi

Presidentinvaalit on käyty, on tullut jälkipyykin aika.

Onneksi seitsemän ja kohta kahdeksankin vuosikymmenen takaiset sotavuodet opettivat suomalaiset hyviksi häviäjiksi. Tämän näki heti vaali-iltana, kun rökäletappion kärsineet naisehdokkaat lohduttautuivat sillä, että he sentään onnistuivat panemaan sanat voittajan suuhun.

Kuusi vuotta sitten kokoomuspuolue sai vasemmiston tuohtumaan, kun se keksi ryhtyä mainostamaan Sauli Niinistöä työväen presidenttinä. Se oli vielä sitä aikaa, mutta nyt nähtiin kuuden vuoden viivellä taas kerran, miten ”aika tavara kaupitsee”. Jos lasketaan, että SDP:n ja Vasemmistoliiton yhteinen kannatus on gallupeissa tänään kolmisenkymmentä prosenttia ja Tuula Haatainen ja Merja Kyllönen keräsivät yhdessä noin kuuden prosentin potin, niin laskien neljä viidestä työväenpuolueiden kannattajista asettui heti vaalien ensimmäisellä kierroksella istuvan presidentin taakse.

Sata vuotta sitten alkaneen sisällissodan päivistä on ilmiselvästi opittu jotain. Itsenäisyyden juhlavuoden teema Yhdessä ei ehkä ollut sittenkaan niin huono, kuin viime vuoden julkisia eduskuntakeskusteluja katsellessa ja kuunnellessa tuntui.

VOITTAJAN elkein esiintyi myös Timo Soinista erkaantunut perussuomalaisten ehdokas Laura Huhtasaari, vaikka hänen kannatuksensa jäi vain kahteen kolmasosaan siitä mitä Soinilla kuusi vuotta sitten.

Silmät kirkkaina Huhtasaari julisti vajaan seitsemän prosentin kannatuslukemillaan, miten perussuomalaisten edustamasta poliittisesta maailmankuvasta on tullut nyt ”normaali” myös Suomessa.

Niin, mietitäänpä, mikä on normaalia? Minusta Huhtasaaren vajaat seitsemän prosenttia on hyvin kaukana normaalista, jos esimerkiksi vaalien voittaja on liki kymmenkertaisen määrän kannattajia.

Kahdellatoista prosentillaan jopa vihreitten Pekka Haaviston vähemmän homogeeninen kannattajakunta oli lähes kaksi kertaa normaalimpi mitä perussuomalaisten sisäänpäin kääntynyt kansallinen murjotus.

Tai siirretäänpä prosentit koululuokkaan: jos viidentoista oppilaan luokassa on yksi häirikkö, niin onko tämän häirikön käyttäytyminen sitä normaalia? Minun älylläni se on pelkkää häiriköintiä.

Tällaisin asenteinko meidän pitäisi laulaa mukana läntisen Euroopan kansojen yhteisessä konsertissa ja saada muilta jatkuvia taputuksia nuotin vierestä menneistä soolosuorituksista.

Kommentit

  • Mustamies

    Miksi Seppo ei kirjoita mitään Matin ja Paavon %:senteistä ?
    Siinä jos missä olisi kyllä keskustalaisilla palaverin paikka !

  • Ate

    Taisi Laura saada enemmän ääniä kuin sdp ja vasemmisto yhteensä.
    Mielestäni on myös kiinnostavaa että Paavo sai melkein puolta enemmän ääniä kuin keskustan ehdokas Matti Vanhanen. Mitä vihreisiin tulee niin eikös viime vaaleista tullut pudotusta kuitenkin melkoisesti..?

Kommentointi on suljettu.