Koska Suomi-filmi pyytää anteeksi meiltä savolaisilta?

Anteeksipyytämisestä on tullut maan ja maailmankin tapa näinä aikoina.

Amerikoissa ovat nykyiset vallanpitäjät pyytäneet anteeksi menneitten polvien pahoja tekoja niin mustilta kuin punaisilta, intiaaneilta. Euroopassa katolinen kirkko on pahoitellut pappiensa siveetöntä käyttäytymistä milloin omaa, milloin toista sukupuolta tai viattomia lapsia kohtaan.

Saksalaiset ovat joutuneet pyytämään anteeksiantoa natsivuosien hirmutöistä milloin minkin kansakunnan edessä – puhumattakaan sitten kaikista miehistä, jotka ovat viettinsä ajamina olleet käpälöimässä vieraita naisia aina, kun siihen on tilaisuus avautunut.

Tuorein anteeksipyytäjä on nyt sitten meidän vihreä kansanedustajamme Pirkka Petelius, joka on nyt poliitiikan korkeille koturneille noustuaan alkanut miettiä tarkemmin, mitä hän tuli takavuosina suosittuna koomikkona sanoneeksi. Hänen yhdessä Aake Kallialan kanssa esittämänsä televisiossa saamelaisista esittämiä sketsejä taisi joku sivullinen paheksua jo aikanaan, ja nyt on siis hupiveikko itsekin sitä mieltä, että vaikka hauskaa oli, niin överiksi meni ja pohjoisen alkuperäiskansan tuntoja loukattiin.

Ja hyvä näin. Pirkka Petelius ei ole ainoa, jolla meistä olisi paljon anteeksipyytämistä.

Mutta jos kansanryhmien halventamisesta on ryhdytty puhumaan, silloin on syytä puhua myös meistä savolaisista ja siitä kohtelusta, jotka me heinona olemme julkisuudessa saaneet.

Kohdistan sanani erityisesti takavuosien Suomi-filmiin ja sen johtajiin, käsikirjoittajiin, ohjaajiin ja näyttelijöihin: Koska pyydätte anteeksi, että häpäisitte meidät savolaiset istuttamalla meidät savolaiset elokuvissanne naurettaviin tollon rooleihin milloin piikoina, milloin renkeinä tai muutoin hupakkoina? Vuosikymmenestä toiseen olemme joutuneet näin kärsimään yleistä pilkkaa ja halveksuntaa itseään parempina pitävien sivistyneitten tai heimojen rinnalla.

Eikä pelkkä anteeksipyyntö riitä meidän savolaisten tapauksessa.

Yhtä lailla meidän on saatava nyt Suomi-filmin elokuvien lähetysoikeudet omaavalta Yleisradiolta, että se lopettaa kaikkien savolaisia halventavien ja häpäisevien kymmenien elokuvien jatkuvan lähettämisen. Ei voi olla oikein, että kaikilta muilta häpäistyiltä pyydetään anteeksi, mutta meidät savolaiset unohdetaan. Tunnot ne on meilläkin!