Maailman nopein Savon väreissä

Kuva: STT

”Värillä ei ole väliä, kunhan se on vain punaista”. Näin sanotaan, vaikka Savossa se ei ole kuitenkaan pitänyt koskaan paikkaansa. Keltamustaa sen olla pitää, tämä on ollut Savossa tapana heti siitä lähtien, kun maakunta sai oman vaakunansa ruotsalaisten Vaasa-kuninkaitten aikaan kohta puolen tuhatta vuotta sitten.

Savolaisjoukkojen keltamustat liput eivät ole hulmunneet Euroopan sotatantereilla enää vuosisatoihin. Mutta sotureiden muuttuessa rauhanturvaajiksi urheilijat ovat pitäneet huolen, että keltamustat värit erottuneet väkevinä urheilun alati laajenevilla taistelukentillä.

Ennen muuta Kuopion mahtiseurat KuPS ja KalPa ovat äheltäneet keltamustissa ei vain oman seuransa, vaan samalla myös koko Savon heimon kunniaa pönkittääkseen. Yhtä lailla on keltamusta kelvannut myös maakunnan muittenkin seurojen enemmistölle.

Jääkiekkoa seuraavat ovat panneet merkille, että kiekkoliigassa savolaisten väreissä pelaa toinenkin kova joukkue, SaiPa Lappeenrannasta. Ja miksei pelaisi, kun Lappeenranta ja sitä ympäröivä Etelä-Karjala laskettiin vielä itsenäisyyden ensimmäisenä vuosikymmeninä Etelä-Savon osaksi. Kaupungissa ilmestyi Etelä-Savo -niminen päivälehti. Ja vaikka eteläkarjalaiset sanovat, jotta sie ja mie, niin Suomen murrekartalla heidät luokitellaan kyllä savolaismurteitten puhujiksi. Samalla tavallahan ne sanovat mie ja sie myös savonlinnalaiset ja mikkeliläiset…

Savon värit ovat syöpyneet meidän maakunnan ihmisten mieliimme niin lujasti, että vaistonvaraisesti sitä luokittelee urheilukisoja seuratessaan savolaisiksi kaikki keltamustissa esiintyvät maailmantähdet ja mestarit.

Jos kupsilaiset eivät pääse vielä häikäisemään taidoillaan mestareiden liigassa, niin onhan meillä tuossa kovassa sarjassa jännättävänä parvi keltamustia Saksasta. Borussia Dortmund eli Dortmundin preussilaiset notkahti viime vuonna, mutta on aloittanut taas uuden kauden vanhaan hyvään malliin. Pari vuotta sitten Dortmund kukisti Bundesliigassa jopa voittamattomana pidetyn Bayern Münchenin.

Ruotsin kivikovasta jääkiekkoliigasta Elitserienista löytyy sieltäkin savolaisjoukkue. Skellefteä AIK:n kotikaupunki ei tosin sijaitse Savosta lähteneitten metsäsuomalaisten asuttamissa ruotsalaismaakunnissa Värmlannissa tai Taalainmaalla, vaan on pohjoinen merenrantakaupunki Luulajan eteläpuolella. Mutta omat suomalaiskylänsä oli aikanaan myös näissä Västerbottenin ja Norrlannin maakunnissakin.

Ehdottomasti iloisin asia on näin savolaisittain tänään ilman muuta se, että maailman nopein ihminen juoksee meidän keltamustissamme.

Tummapintaista jamaikalaista Usain Boltia saa tuskin sukujuuriltaan savolaiseksi millään ilveellä, sen verran hän poikkeaa ruumiinväritykseltään meistä Itä-Suomen korpien kasvateista. Sielua kuitenkin hivelee se ylivoima, jota keltamusta Bolt on osoittanut maailman satasilla ja kaksisatasilla viime vuosina ja viimeksi nyt Pekingin MM-kisoissa.

Jos olisin oikein noheva ja tormakka, minun pitäisi varmaan lähettää Boltille kiitossähke meidän savolaisten puolesta. Jos me savolaiset emme häpeä värejämme, niin ei sitä tee samoissa väreissä kulkeva jamaikalainen pikakiitäjä.