Näin syntyi pyörremyrskyketju

Uutiset uutisina, reportaasit reportaaseina, mielipiteet mielipiteinä. Niitten kirjoittamisessa ei tarvitse tunteilla, kun muistaa pysyä vain asialinjalla.

Toista ovat muistokirjoitukset, joissa on yritettävä sovittautua toisen ihmisen ihon alle ja etsittävä sieltä jotain olennaista jo tuonilmaisiin siirtyneen lähimmäisen elämästä ja olemuksesta.

Tutusta vainajasta se käy helpommin, mutta hautausta suorittavan papin tavoin nekrologin kirjoittajan on pyrittävä lausumaan ventovieraastakin muutama lämmin ja ymmärtäväinen sana.

Tälle vuodelle noita muistokirjoituksia on tullut osalleni harvinaisen monta. Aina ne herättävät mielessä surua, mutta toisaalta edesmenneitten elämän selvittämisessä tulee esiin myös uutta tietoa.

 

Kuopiolaisen jääkiekkoilun legendaarisesta ”pyörremyrskyketjusta” olen kuullut vuosikymmeniä ja muistelenpa nähneeni sen jopa omin silmin jäällä Niiralan montussa -30 asteen pakkasessa joskus 1950-luvun alkuvuosina, kun kävin yökylässä serkkujen luona kaapunnissa.

Mutta mistä tuli tuo maankuulu ketju, jossa keskellä hyökkäsi Mauno Repo ja laidoilla Juuso Wahlsten ja Kusti Hyppönen? Vastaus kysymykseen tuli samana päivänä, kun Savon Sanomat oli julkaissut 82 vuoden iässä kuolleen Manu Revon nekrologin.

Helsingistä soitti pitkän linjan toimittaja Martti Savojärvi ja kertoi, että hän tuon ketjun aikanaan keksi ollessaan toimittajana silloisessa kaupungin valtalehdessä Savossa. Radioäänenäkin tuttu Savojärvi kirjoitti paljon urheilusta, mutta naputteli samalla myös uutisia ja pani välillä koko lehdenkin kokoon toimitussihteerinä.

 

Idean ketjun nimeämiseen Savojärvi toi suoraan jenkeistä. Matkailusta kiinnostunut toimittaja pääsi käymään mormoniuskovaisten perustamassa Utahin osavaltiossa Yhdysvalloissa.

Provon kaupunki oli tunnettu kovista koripalloilijoistaan, ja siellä urheilutoimittaja pääsi seuraamaan läheltä heidän pelejään. Hän huomasi, miten Provossa jokaisella ketjulla oli omat, kaikkien tuntemat lempinimensä ja katsellessaan sitten kotona KalPan pelejä tuumi, etteikö Kuopiossa voisi tehdä samoin,

Ja mikäpä olisi iskevä nimi Revon-Wahlstenin-Hyppösen pitelemättömälle, hurrikaanin lailla kiitävälle kolmikolle? Kelpaisiko nimeksi pyörremyrskyketju?

Näin mietiskeli Martti ”Make” Savojärvi mielessään, pisti nimen otteluselostukseen Savon urheilusivulle ja välitti sen myös Helsinkiin Uuteen Suomeen, jonka urheiluavustajana hän toimi. Uuden Suomen myötä pyörremyrskyketjusta tuli koko jääkiekkoilevan Suomen ihmetyksen ja ihailun aihe.

Kolmikosta on jäljellä nyt vain yksi mies, Juuso Wahlsten. Miehet menevät, mutta sankaritarinat jäävät. Pyörremyrskyketju on olennainen osa kuopiolaista jääkiekkoa niin kauan kuin Niiralan montussa pelataan huippukiekkoa.

Kommentit

 • Mustamies

  SE oli hienoa aikaa, kun Kalpan ”pyörremyrskyketju pyöritteli Niiralan montussa Tampereen Tupsukorvia.
  Jossakin urheilulehessä oli koko sivun kuva, kun Hyppösen Kusti ja Walsteenin Juuso pyöritti kiekkoo kahestaan. Ilveksen miehiltä tipui vesi nenästä, Kusti lisäs vielä Ilveksen kärsimystä: ”Tässä on teille keinojäätä” Kalpa voitti Ilveksen 1-0 (muistaakseni).
  Tamereella oli Suomen ensimmäinen ”Jäähälli”, mutta eipä se auttanut silloin Tupsukorvia tippaakaan.

  Siihen aikaan käytiin ”Vel-miehen” kanssa kahtomassa kaikki Kalpan pelit, jotka pelattiin Niiralan montussa !

  Toivotaan, että Kalpan pelit luistaa jatkossakin samaan malliin ja voihan sitä syntyä tuas uus-pyörremyrskyketju !

Kommentointi on suljettu.