Savolaiset voivat olla ylpeitä Pittsburghista

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on taas puhunut ja jälleen kerran suulla suuremmalla, vastoin parempaa tietoa.

Ilmoittaessaan USA:n irtautuvan Pariisin ilmastosopimuksesta presidentti sanoi edustavansa ”Pittsburgia, ei Pariisia”. Kauniisti ja keskivertoamerikkalaisten tunteisiin vetoavasti sanottu, mutta todellisuudessa täysin valheellisesti, kuten kivihiilialueella sijaitsevan Pittsburghin pormestari Bill Peduto välittömästi oikaisi. ”80 prosenttia pittsburghilaisista äänesti viime presidentinvaaleissa Hillary Clintonia”, demokraatteja itsekin edustava kaupunginjohtaja totesi.

Pittsburgh on kaukana Savosta, mutta tässä tilanteessa me kaikki savolaiset voimme olla ylpeitä kaupungista ja sen asukkaista, jotka uskaltavat sanoa suorat sanat maansa presidentistä ja tämän edustamasta arvomaailmasta.

 

Miksi näin? Siksi, että kuten lehtien ja television urheilukuvista olette nähneet, Pittsburghin mainiot pinqviinit pelaavat parhaillaankin NHL:n jääkiekkomestaruudesta meidän savolaisten keltamustissa väreissä. Ei tämä voi olla sattumaa, kyse on varmaan henkisestä samankaltaisuudesta, suvaitsevasta ja toisia ymmärtävästä luonteenlaadusta. Tamperelaiset kannustakoon kaimaansa Nashvilleä, Savo seisoo yhtenä miehenä Pittsburghin puolella!

Eivätkä kunnon pittsburghilaiset tyydy pelkkiin sanoihin, vaan aikovat myös arjen töissään toteuttaa niitä ilmastonsuojelullisia tavoitteita, joita 195 valtiota Pariisissa itselleen asetti kasvihuoneilmiön pysäyttämiseksi.

 

Historia on opettanut tylysti, että asioiden kääntyessä vikasuuntaan kansalaiset eivät voi sysätä vastuuta harhaanjohtajilleen, vaan jokaisen tervejärkisen on ryhdyttävä vastuunkantajaksi itse – ja vähintään omalta osaltaan. Otetaan malliksi 1930- ja 40-lukujen Natsi-Saksa: monen juutalaisen henki olisi säilynyt, jos kelpo saksalaiset olisivat kieltäytyneet avaamasta kaasuhanoja Auschwitzin kuolemanleireillä.

Jenkit saivat presidentinvaaleissa eurooppalaisten varoituksista huolimatta, mitä tilasivat. Donald Trump käyttäytyy maailman johtavan valtion päämiehenä pahemmin kuin norsu lasikaapissa. Washington Postin muutama toimittaja vertasi häntä jo humalassa heiluvaan turistiin, joka räyhää ja puhuu julkisilla paikoilla, mitä sylki suuhun tuo.

 

Hyvän johtajan pitäisi näyttää esimerkkiä ja puolustaa heikompia, mutta Donald Trump on hyväksynyt ja ominut Isosta kirjasta vain yhden ohjeen: Antakaa keisarille, mitä keisarille kuuluu. America first! America first”

Tällä opilla ystävät ovat pian lopussa, jos eivät jo olekin. Vanhan mantereen raihnautta on valiteltu vuosikymmeniä, itsekin olen siihen osallistunut. Mutta Suomen kylmästä keväästä huolimatta ilmassa on yllättäen ripaus toivoa. Saksa on luja ja Ranskakin alkaa muistaa jalon perintönsä kuten presidentti Emanuel Macronin vastauksesta Donald Trumpille oli kuultavissa: ”Make the globe great again!”

Niin myö tehhään. Toisen maailmansodan alkaessa jenkit kieltäytyivät osallistumasta taisteluun natsismia ja totalitarismia vastaan, kunnes heräsivät yhtenä kauniina päivänä japanilaisten iskuun laivastoaan vastaan Tyynellä valtamerellä.

Ehkä meidän on myös taistossa ilmaston lämpenemistäkin vastaan odotettava uutta Pearl Harbouria, ennenkuin Yhdysvallat ymmärtää asemansa ja vastuunsa?

Kommentit

  • LaiskaMato

    Savolaisilla ei ole mitään tekemistä Pittsburgin menestyksessä, mutta JYPillä on. Jypistä oppinsa ammentanut puolustaja Olli Määttä pelaa joukkueessa.

Kommentointi on suljettu.