Valkoinen mustaa, musta valkoista

Mies ei tarvitse herätyskelloa, kun hän tulee siihen ”tiettyyn ikään”, josta edesmennyt Junnu Vainio niin mainiosti riimitellyt. Viimeistään aamukuudelta olen siis itsekin heräillyt viime aikoina ja ajankulukseni päässyt surffailemaan televisiokanavilla sohvalla uutta unta odotellessani.

Foxin kanava, kanava 12, ei juuri kiinnosta iltaisin, mutta aamulla se on tarjonnut kahden viime viikon aikana meille korven eläjillekin suoran ja liki reaaliaikaisen yhteyden suoraan maailmanpolitiikan ytimeen. Omin silmin on voinut nähdä ja omin korvin kuulla, millä mielellä Yhdysvaltojen presidentiksi pyrkivät ja heidän tukijoukkonsa aikovat maataan ja sen myötä koko maapalloa parantaa seuraavan neljän vuoden aikana.

Englantilainen kirjailija George Orwell puhui heti toisen maailmansodan jälkeen kirjoittamassaan puhuttelevassa 1984-teoksessaan tulevista ajoista, jolloin kansoja hallitaan käymällä jatkuvasti sotaa jossain päin maapalloa ja aivopesemällä ihmisiä totaalisen tiedonvälityksen avulla.

Sota on rauhaa, rauha sotaa. Näin aavisteli Orwell valtaa pitävien kehittämästä uuskielestä, jossa musta muutetaan valkoiseksi ja valkoinen mustaksi.

Yhdysvaltojen poliittisesta henkien taistelusta nähdään, että ainakin siellä on näin käynyt ihan sananmukaisesti, kun verrataan republikaanien presidenttiehdokkaan Donald Trumpin ja demokraattiehdokkaan Hillary Clintonin tukimiehenä voimallisesti esiintyvän presidentti Barack Obaman puheita.

Valkoinen miljardööri maalaa nyt maailmaa mustaksi, kun taas musta presidentti koettaa valkaista maanmiestensä ja koko ihmiskunnan maailmankuvaa toivon ja inhimillisyyden evankeliumilla.

Huijarisaarnaajan häikäilemättömyydellä Trump vaahtoaa meidän aikaimme pahuudesta, huutaa lakia ja järjestystä, pystyttää piikkilanka-aitoja, valmistautuu tyhjentämään USA:n kaikista vierasmaalaisista ja edellyttää, että jokainen tekee raamatullisessa hengessä työtä otsa hiessä.

Sen sijaan Obama, jonka työtä ja toimia Yhdysvaltain oikeisto on sabotoinut kohta heti ensimmäisen presidenttikauden ensimmäisestä päivästä lähtien ja kohta kahdeksan vuoden ajan, jaksaa vielä uskoa hyvän ja oikean voittoon. Samaan aikaan, kun Trump naama vakavana, suu sylkeä syösten ja sormi pystyssä julistaa kiroustaan vääräuskoisille, Obama kertoo hymyhuulin, silmät iloisesti tuikkien, että meidän ei kannata menettää toivoa – ehdokas Trumpin puheista huolimatta.

Yhdysvaltain perustuslaki pohjaa samoihin vapauden, veljeyden ja tasa-arvon ihaniin ja yleviin periaatteisiin kuin Ranskan vuoden 1789 suuri vallankumous. Mustat, orjien jälkeläisetkin, ovat ne omakseen ottaneet, mutta valkoinen, eurooppalaisjuurinen mies Donald Trump vaatii tuhoamaan nyt kaiken sen jalon aatteen, jolle kansakunta on rakentunut.

Uudesta testamentista me olemme lukeneet kerta toisensa perään pääsiäisen aikaan kertomuksen Barabbaasta ja Jeesuksesta. Kahden vuosituhannen takainen juutalainen kansa valitsi erehtymättömästi näistä kahdesta raa’an Barabbaan, mutta elämän pitkässä juoksussa voiton on vienyt armon oppia julistaneen Jeesuksen – ainakin toistaiseksi.

Herra varjele meitä Donald Trumpilta ja hänen hengenheimolaisiltaan.